Снимка:
Снимка: / Thinkstock/Getty Images
Между 10 и 20 пъти са разликите в заплатите на българските лекари в различните болници у нас, като най-бедни са общинските лечебни заведения. В България обаче лекарските заплати остават най-ниски в Европа.

Всеки трети лекар у нас ще е пенсионер след пет години

Интересното е, че ако в Германия медиците взимат до 15 пъти повече от българските им колеги, то в Норвегия взимат повече от германските лекари, заради което те пък емигрират там, обясни днес председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазванетод-р Иван Кокалов преди да открие форум, посветен на европейския диалог в сектора.

Криза за медицински сестри, хиляди не достигат

По повод недостига на средства за болниците, специалистът коментира, че надлимитна дейност не може да бъде платена от страна на здравната каса, тъй като това е незаконно. "Преди по закон касата заплащаше за здравни услуги, а сега купува такива. Това не е лимит, но като купуваш нещо, то е ограничено и в рамките на едни пари", обясни д-р Кокалов.

"Пирогов" с надлимитна дейност от 500 000 лева за май

По негови думи трябва да се намери адекватен отговор за ситуацията в "Пирогов", тъй като лечебното заведение е с особен статут.