Лазар Груев: Нямам намерение да се превръщам в медийна звезда
Лазар Груев: Нямам намерение да се превръщам в медийна звезда / BGNES
Проблемът с натовареността на съдебната система е много сериозен и в известен смисъл той е в основата на по-слабото доверие, което много хора имат в правосъдната система. Защото тогава, когато години наред продължава едно дело подобен подход може да се приближи до отказ от правосъдие.

Това заяви новоизбраният председател на Върховния касационен съд професор Лазар Груев в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

"Аз ще положа всички усилия да работя за това, за което съм избран. Ако всеки върши своята работа там, където е поставен и го прави наистина с чувството, че така трябва – нещата ще тръгнат. Иначе помпозните декларации – аз не съм по тях, допълни Груев.

Той се обяви за промяна в наказателното законодателство, но категорично заяви, че тази промяна не трябва да е на парче.

По отношение на информационната политика на Върховния конституционен съд занапред проф. Лазар Груев каза: "Нямам намерение да се превръщам в медийна звезда. Съдът говори най-добре със своите актове".

Все пак той поясни, че тъй като съдът не е затворена каста, а обществото има нужда и право от информация, ще обмисли "посочването на един или двама колеги-съдии като говорители".

"Аз мога да работя с всеки един човек, което не значи, че съм безкритичен. Заместниците имат определен мандат, който е гарантиран от закона. Не е важно дали те са по-отскоро или по-отдавна там. Важното е да положим усилия да се сработим като екип, каза още новоизбраният председател на ВКС.