Кунева: Център на учебната вселена вече е учителят
Кунева: Център на учебната вселена вече е учителят / DarikNews.bg

Новият закон за предучилищно и училищно образование, който влиза в сила от 1 август, няма да доведе до сътресения в системата и българските учители ще се справят с предизвикателствата, които той предполага. Това заяви в Хасково вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева след среща с над 400 преподаватели и директори на училища от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора.

На срещата се дискутирани важни за училищното и предучилищно образование проблеми, очаквания, както и как да се приложи законът по възможно най-добрия начин.

Кунева: Реформата в образованието започва от днес

"Всички деца в първи клас ще имат своя буквар. Ние ще направим приложения от страна на министерството с текстове, за да може децата да сричкуват по новия ред, по който се преподава", каза министърът.

Меглена Кунева тръгва на битка с корупцията в МОН

Кунева допълни, че се започва нещо ново и учителите ще бъдат с много повече свобода, много повече възможности да избират. "Учебникът вече не е център на вселената в учебния процес. Центърът не учебната вселена вече е учителят - той е този, който ще избере начина, подхода и ако щете, средствата", каза още Кунева.

Тя посъветва да не се подценяват българските учители. "Министерството е изцяло на страната на нуждите на учителя, заделени са и средства, и хора, които ще правят обучения - ние няма да спираме цяло лято. Така че учителите ще бъдат подготвени и ще могат да изнесат тази тежест", декларира Кунева.

Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева

Вицепремиерът окачестви срещата в Хасково като "много хубава, много смислена, с голям интерес". Кунева благодари на учителите, директорите на училища и представители на регионалните инспекторати, присъствали на своеобразния форум.

Други новини от Хасково