Има втора доза от ваксината за всички, получили първа, увери главният държавен здравен инспектор
Получаваме по-малка пратка на ваксините на Pfizer заради реконструкция в тяхното поризводство. Очаква се обаче да бъдем компенсирани с по-голяма доставка през февруари. Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Летище София след пристигането наваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech тази сутрин.

Пристигнаха още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech (ВИДЕО)

Той посочи, че в някои градове като Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза от ваксинацията, тъй като всички желаещи медици вече са имунизирани.

Втората фаза на ваксиниране може да започне - в домовете за възрастни хора, в които е имало най-малко заразени, както и в училищата, в които има вече списъци на желаещите. В София това може да започне след 7-10 дни, защото броят на медицинският персонал, попадащ в първа фаза на ваксинирането, е много по-голям, а желаещите са обхванати наполовина, обясни Кунчев.

По думите му при наличие на ваксини и в София би могло да се започне паралелно изпълнението и на втора фаза. Днешната доставка на ваксини ще се използва паралелно за желаещи и в двете фази, като втора фаза ще започне само в области, в които е приключила първата, каза още той.

Списъците при личните лекари за желаещите да се ваксинират трябва да се правят не по-рано от две-три седмици преди самата имунизация, посъветва Кунчев.

Кунчев увери, че ще има втора доза за всички, които са получили първата. Той подчерта, че не застъпват идеята на Великобритания да бъдат обхванати колкото се може повече хора, но само с една доза от ваксината.

"Април ще можем да започнем имунизацията на всички желаещи", прогнозира държавният здравен инспектор.

Здравните власти очакват около 4 000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица, а в средата на февруари нова доставка и от Pfizer.

Досега са били съобщени 19 нежелани лекарствени реакции, които са описани в кратката характеристика на продукта, но те са очаквани, обобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. 

Близо 2 хиляди ваксини ще са необходими за работещите в подвижните секции за гласуането на предстоящите избори, каза още Кунчев. По думите му за предизборната кампания важат правилата, описани в заповедите на министъра на здравеопазванто - спазване на дистанция, носене на маски и дезинфекция.