/ БТА
Велислав Минеков посети прочутия некропол със стенописи в Хасковско
Необходимо е опазването на това уникално българско съкровище - Александровската гробница, да продължи, без да се пестят средства. Трябва да продължи реставрацията й и да бъде осигурена климатична инсталация, която да действа непрекъснато.

Националният институт за недвижимо културно наследство има нов директор

Това заяви министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков при инспекцията на прочутия некропол със стенописи край едноименното хасковско село. Той бе със заместника си доц. д-р Пламен Славов и експерта проф. Валентин Тодоров.

Александровска гробница
БТА

Тримата направиха цялостен оглед на оригинала на гробницата. Тука е използвана най-старата в света технология за стенопис - т.нар. енкаустика, припомни Минеков. Той подчерта, че са необходими средства, усилия и специалисти, и изрази тревога от дългогодишното неглижиране на състоянието на културно-историческата ценност.
 

Александровска гробница
БТА

Проф. Валентин Тодоров отбеляза, че за 20 години почти нищо не е направено, освен залепването и инжектирането с хидравлична вар на паднали части от мазилката - технология, прилагана за първи път у нас.

България платила 700 хиляди лева на Лувъра, за да постави наши експонати в коридор
 

Александровска гробница
БТА

Специалистът препоръча гробницата да се консервира в автентичните условия, при които е достигнала до нас през вековете, като състоянието й във вътрешността да се контролира дистанционно и само експерти да имат достъп до нея с цел изучаването й. Това, по думите му, няма да струва прекалено скъпо.
БТА