/ пресцентър, Министерството на културата
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков представи новия директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Петър Петров, архитект и мениджър, оглавява Института след спечелeн конкурс. Това съобщиха от Министерството на културата.

„НИНКН ще отговори на очакванията на обществеността“, заяви арх. Петров и обобщи основните сред тях – преустановяване на забавянето на преписките по съгласуване, както и вземането на адекватни мерки, свързани с опазване на културното наследство. По думите му Закона за културното наследство има „належаща, крещяща нужда от промени, защото без тях горепосоченото е невъзможно. В момента имаме неприложими процедури, описани в този закон“. Арх. Петров се ангажира и с дигитализацията и актуализацията на статути и режими на опазване на недвижимите културни ценности от НИНКН.

България платила 700 хиляди лева на Лувъра, за да постави наши експонати в коридор


Министър Минеков обяви също, че обещаната от него възможност за свободен износ на авторски произведения в чужбина вече е факт. „Писмото ми до Агенция „Митници” е подписано. Честито на българските художници!“, заяви той. Износът ще става чрез попълване на декларация от страна на авторите на творбите, която ще бъде качена на сайта на МК.

Проф. Минеков сподели още, че Министерството на културата е било „обрано до дъно още в началото на месец май“.

„Всичко е било разходено безобразно, а всеки ден идват проекти, желания за фестивали и културни събития, на които в момента не ни е възможно да помогнем“, заяви служебният министър.

Той каза още, че се води диалог с различни министерства, общини и институции за осигуряването на по-висок бюджет на МК.

„Всички подопечни на Министерството по някакъв начин са свикнали с мизерията. Нека всички тези, живели в тишина, да започнат да говорят силно“, призова проф. Минеков. Той заяви, че и впоследствие, в качеството си на гражданин, ще следи и настоява следващият министър да продължи контрола и изпълнението на започнатото от него и екипа му.