/ IStock
В първите дни на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров разкри ограбена епископска гробница от 6-ти век и бронзова монета от 4-ти векq от времето на Диоклециан.

"Ограбената Епископската гробница е изсечена в скалите с ориентация Север-Юг, а не както повелява християнската традиция - Изток-Запад. По начина, по който е
изсечена, може да се съди, че човекът, погребан в нея е бил в полуседнало положение.

Подобни гробници, които със сигурност са епископски, разкрихме в средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча", обясни професорът.

Дават още 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България (ВИДЕО)

Сред другите находки - метални предмети, вероятно части от църковна утвар от 5-6 век, е и бронзова монета, датирана към периода 296-306 година, от времето на Тетрархията.

"Това е времето на император Диоклециан, който, за да може да управлява по-добре, разделя Римската империя на Западна и Източна. В крайна сметка се стига до гражданска война във Византия, която довежда на власт Константин Велики, въвел християнството по тези земи.

По това време се построяват и крепостните стени на Перперикон, свързани с варварските нашествия", разказа проф. Николай Овчаров.
 
БТА