Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов
Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов / БГНЕС
КТ „Подкрепа“ иска диференциация на цените на емисии парникови газове за страните членки
99798
КТ „Подкрепа“ иска диференциация на цените на емисии парникови газове за страните членки
  • КТ „Подкрепа“ иска диференциация на цените на емисии парникови газове за страните членки
Диференциация на цените на емисиите парникови газове за отделните страни членки поиска КТ „Подкрепа“ от Европейската комисия. От синдиката настояват искането да бъде записано в официалната позиция на България, която президентът ще представи на срещата за Парижкото споразумение за климата в Полша следващия месец. В защита на централите, които работят с въглища и плащат високите цени на емисии, от "Подкрепа" организират митинг шествие в четвъртък.
 
Цените на емисиите парникови газове, които Европейската комисия ни налага, са непосилни за българската индустрия. Тази теза представиха днес от синдиката "Подкрепа" и лидерът им Димитър Манолов формулира исканията им така: "ЕК да прилага диференциран подход към отделните държави в зависимост от структурата на тяхната енергетика, в зависимост от състоянието на тази държава и от перспективите за нейното развитие".
 
От "Подкрепа" искат още да се настоява за промяна на параметрите на Парижкото споразумение. В подкрепа на тези си искания в четвъртък в 13 часа над 3000 синдикални членове се очаква да се съберат пред храм паметника "Александър Невски". Манолов представи планирани маршрут на митинг шествието: "Ще посетим сградата на Европейката комисия, защото споменахме, че част от проблемите ни идват от там, ще минем през Министерството на енергетиката, доколкото то има отношение към цялата тази индустрия, от там през президентството, доколкото на срещата в Катовице президентът Радев ще изложи българската позиция по протокол, Министерски съвет и КЕВР са недалеч, ще минем и през Министерството на екологията".
 
В петък от синдиката ще имат срещи и с президента Румен Радев и с министър председателя Бойко Борисов.