С насилниците, с престъпниците, с хората, които нарушават закона, трябва да се работи. Ако се мисли, че само се затварят и всичко свършва, това не е така. Това коментира в Русе служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод на законопроекта за домашното насилие.

По думите му с престъпниците трябва да се работи така, че да бъдат превъзпитани, когато е необходимо. 

"Ако имат психически или други трудности, да бъдат лекувани, за да не нараняват повече. Това е една от големите теми, с която се занимавам като министър на правосъдието", каза Зарков. 

Той обясни, че рецидивът е заплаха за всички, които са извън затворите. 

"Защото тези хора влизат в затвора, биват наказани, след което излизат и повтарят престъпленията си. И някои страдат. Тук не става дума само за убийство.

Страшно много жени и деца са подложени на тормоз от най-различен характер или са държани в зависимост - психическа, финансова", заяви Зарков. 

Той коментира още, че няма закон, който сам по себе си да предотврати всички трагедии. 

Зарков: Условията в затвора за жени в Сливен отговарят на всички стандарти (СНИМКИ)

"Не искам да се фокусираме върху който и да е конкретен казус. Но твърде дълго време този дебат не успява да се проведе по някакъв нормален начин и за съжаление това се плаща понякога с човешки жертви", каза Зарков. 

По повод на искането от страна на ВСС за 20 процента ръст на заплатите за тази година министърът коментира, че бюджетният дебат е отворен. 

"Има становища, има искания за повече средства. Някои от тях са легитимни, а други трябва да бъдат преценени. Сега това е в ръцете на народните представители, които трябва да се произнесат. Това, което направи служебното правителство, е да покаже план-сметката на държавата с политиките, които са заложени. Те подлежат на промяна, но не от служебно правителство", обясни Зарков. 

В отговор на въпрос той заяви, че професионалният му план е да изпълнява задълженията си като служебен министър на правосъдието съвестно и честно, докато дойде да го смени друг. 

"Надявам се и го казвам искрено това да е скоро, тъй като министърът на правосъдието и България имат нужда от законите, които бяха изготвени, да бъдат приети. Затова е необходим парламент и мнозинство, което се надявам, че ще бъде съставено", каза Зарков. 
Мартин Пенев/БТА