/ БГНЕС
"В настоящия момент президентът има сериозно влияние, защото това правителство се ползва с неговото политическо доверие за разлика от предишния кабинет и няма основания за каквито и да било оправдания". Това коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов във връзка с полагането на клетва от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втория им мандат.

Костадинов посочи, че в предишния мандат президентът е бил във война с изпълнителната власт и ако тогава е имал оправдание за това, че има решения, които не били добри за България или са непопулярни, сега в момента такива оправдания нямало.

"Той е президентът на това правителство и това правителство е на този президент, тоест и представителната и изпълнителната власт в момента са в симбиоза", посочи Костадинов. Относно маркираните проблеми, Костадинов посочи, че няма място за извинения и всяка една от кризите в България трябва да бъдат решавани веднага, а не след време, не с добри пожелания, не със заклинания", заяви Костадинов.

Борисов отправи нови критики към правителството (ВИДЕО)

Той отбеляза, че в условия на политическа криза президентът може да създава правителства и тогава по думите на Костадинов концентрира цялата власт в ръцете си.

"Президентът в изминалия мандат не се поколеба да влезе в сблъсък с изпълнителната власт, тогава както и той каза в неговата реч, не може да прави компромиси със своите принципи и разбирания и с разбиранията и принципите на своите избиратели. В края на миналия си мандат той не се поколеба да влезе в сблъсък със своите избиратели и да наложи една дискриминационна мярка, която налага сериозно разграничение в обществото - скандалния и антиконституционен зелен сертификат", каза депутатът.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово

Костадинов изрази надежда, че в следващия си манат президентът ще продължава да взима страната на мнозинството, а не както в края на първия си мандат - страната на малцинството и да насажда разделение в българското общество.

"В момента българската нация не е единна", констатира Костадинов.
БТА