/ Продължаваме Промяната
"България е на първо място в Европейския съюз по процент издадени документи за временна закрила на бежанци. Към днешна дата този процент надхвърля 85%". Това обяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, която откри дискусия на тема: "Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България", провеждаща се представителството на Европейския парламент у нас. 

"В България са преминали над 200 хил. души, които бягат от войната. У нас са останали около 100 хил.", обясни вицепремиерът. Според нея страната ни се справя добре с посрещането и предоставянето на помощ за бежанците, като на територията на страната вече работят около 200 гишета за регистрация. 

"Предстои следващата още по-сложна задача – да начертаем пътя за приобщаването им в България", допълни Константинова. 

Целта на дискусията е да се обсъдят основните предизвикателства, породени от вълната бежанци от Украйна в цяла Европа, както и краткосрочните и средносрочните решения. Сред обсъжданите теми са европейските политики и инструменти за подкрепа, проблемите на украинските бежанци, както и предизвикателствата пред институциите, които им оказват помощ. 
БТА