В правилата се указва и колко души може да ползват един плажен чадър
В правилата се указва и колко души може да ползват един плажен чадър / iStock/Getty Images
От Асоциацията на концесионерите на плажове са изпратили писмо до три министерства с предложения за промени в Нормативната уредба за водно спасяване, които да решат проблема с недостига на спасители на плажовете по българското Черноморие, предаде кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

"Нашето предложение е студентите от НСА по плувни спортове да бъдат обучавани в академията за водни спасители и след като положат успешно изпит да могат да работят на плажа, като месеците работа по морето им се признава трудов стаж“, заяви за БГНЕС концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров, представител на Асоциацията на концесионерите на плажове.

Старши спасителят Васил Алексиев, който е ръководител екип „Бедствия, аварии и кризисни ситуации” към БЧК Бургас обясни, че младежите и девойките, които тази година са преминали курсовете за водни спасители предпочитат работа на басейни, а не на море. Голяма част от тях си намират и работа в чужбина.

„Идеята във водното спасяване да се включат студенти по водни спортове, ватерполисти и други плувци е добра, но като спасители могат да се включат тези студенти, които нямат участия в различни състезания и отбори. Затова трябва да се разговаря с ръководството на НСА, да се обсъди тази идея”, коментира Алексиев.

От Асоциацията на концесионерите на плажове предлагат и промени за изискванията за медицински служители.

„Другата наредба касае Министерството на здравеопазването. Ние предлагаме студентите по медицина, завършили втори курс да могат да карат стажа си на плажовете, освен по болничните заведения, като работата на море също им се признава за стаж”, заяви Николай Димитров.

По думите на представителя на Асоциацията на концесионерите тази година сезонът на 1 юни е открит с недостиг на спасители по плажовете и медицинско обслужване.