Компенсациите за семействата от Бенгази не e задължително да са финансови
Компенсациите за семействата от Бенгази не e задължително да са финансови / снимка: Sofia Photo Agency

По повод думите на американския президент Джордж Буш, че в стратегията за решаването на случая с медиците ни в Либия, трябва да се предвиди компенсация за либийските деца и техните семейства, министър Ивайло Калфин коментира, че не е задължително това да са финансови компенсации. „Основната част от средствата във Фонда за подпомагане на фамилиите от Бенгази са свързани със дългосрочното лечение на децата и изграждането на капацитет в Либия за борба със СПИН-а”, заяви българският външен министър минути след срещата си с заместник-държавния секретар на САЩ Джон Негропонте.

Ето какво още каза министър Ивайло Калфин пред Евгения Марчева:

Тайна ли е колко досега са дали Съединените щати във фонда за семействата от Бенгази?

Даването във фонда до момента е свързано с ангажименти на болницата „Бейлох”. Естествено, всичките ангажименти си имат финансово измерение, тъй като има отделен бюджет и тя работи в рамките на този бюджет. Така че тук не трябва да говорим за някакво парично участие в този фонд.

Запознат ли сте със същината на преговорите, които в момента Бенита Фереро-Валднер, заедно с първия дипломат на Германия водят в Триполи?

Запознат съм, защото ние с тях сме в непрекъснат контакт и знаехме и участвахме в подготовката на това посещение, става въпрос за тематичната подготовка, какво точно да се говори…

Каква е офертата на Европейския съюз към семействата?

Идеята е това посещение да покаже на семействата, че Европейският съюз е ангажиран с тях, ангажиран е с лечението на децата, ангажиран е с изграждането на такъв капацитет за лечение на СПИН в Либия, което да даде много ясен знак за именно този европейски подход и към семействата.