Комерсиализацията е опасен порок за лекарската професия
Комерсиализацията е опасен порок за лекарската професия / www.sxc.hu

"Атмосферата на крайно недоверие към лекарската професия създава несигурност и дори страх при младите лекари", коментира пред Дарик изпълнителният директор на Националната кардиологична болница проф. Владимир Пилософ. Като основна причина за изтичане на медицински кадри зад граница той посочи "системната дискредитация на лекаря, неистовото търсене на неговата вина във всяка ситуация".

Желанието на младите му колеги да напуснат страната не се дължи само на ниското заплащане, категоричен е проф. Пилософ, който участва в съвместния проект на сайта BestDoctors.bg и Филипс България за ролята на иновациите в устойчивата здравна система и бъдещето на здравеопазването у нас.

Комерсиализацията е опасен за лекарската професия порок, подчерта кардиологът и добави: "За съжаление сегашното състояние на здравеопазването е и отчасти свързано с неговата прекомерна комерсиализация, и то на всички нива. Надявам се младите лекари, особено работилите зад граница, да направят необходимото за туширане на този опасен за професията порок. Концепцията имаш пари - плащаш и си купуваш здраве не е вярна".

Цялото интервю с проф. Владимир Пилософ четете тук.