Наградата за изключителен принос към българския театър бе отредена за Татяна Лолова - посмъртно
Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди "Икар" на церемония в Народния театър.

БТА

За водеща мъжка роля "Икар" получи Валери Йорданов за участието му в "Караконджул" в Народния театър, а за поддържаща мъжка роля - Александър Тонев в "Дон Кихот" на Пазарджишкия театър.

БТА

За водеща женска роля бе отличена Ирини Жамбонас в "Кой се бои от Вирджиния Улф" (театър "Зад Канала"), а за поддържаща женска роля - Радена Вълканова за "Капитал(на) грешка" в Народния театър.

БТА

Поля Йорданова получи "Икар" за дебют за Наташа в "Мечтата на Наташа" от Ярослава Пулинович, режисьор Ана Батева, постановка на Габровския драматичен театър.

"Икар" за режисура получи Диана Добрева за "Синът" в Народния театър. "Икар" за сценография получиха Мира Каланова и Марина Райчинова за "Закуска в Тифани" в Пловдивския театър.
 
 

Награди ИКАР 2021 - списък с всички наградени ⭐⭐⭐

Posted by Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors on Tuesday, 11 May 2021


За авторска музика бе награден Христо Намлиев за "Портокалова кожа" (театър "Възраждане"). Наградата "Икар" за драматургичен текст и за най-добър спектакъл е за "Боклук" от Елена Телбис в "Театър 199".

БТА

За критически текст бе отличена Румяна Николова за "Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година" (изд. "П. Венедиков", 2020). За постижение в кукленото изкуство бе награден Петър Пашов за режисурата на "Пиано на луната" ("Ателие 313"), а за куклен спектакъл - "Гарвин магьосникът" (Куклен театър - Благоевград).

БТА

Иван Теофилов получи награда за значим принос в развитието на българското куклено изкуство. Гилдията на атракционните и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство отличи Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката.

БТА

БТА

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства награди Марион Дърова за Wo Man (ДНК, НДК). За дублаж при жените бе отличена Гергана Стоянова за Елиза и Мария във "Влад", а при мъжете - Любомир Младенов за Клод Трепани в "Дървосекачи".

БТА

БТА

Награда "Икар" за цирково изкуство се присъди на Джулио Малеволти - за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика, а награда "Икар 2021 - за чест и достойнство" - на Любомир Бъчваров.

БТА

БТА

Михаил Белчев получи награда за изключителен принос към музиката. Награда "Икар" за изключителен принос към българския театър бе отредена за Татяна Лолова - посмъртно.
БТА