/ / ThinkStock/Getty Images
Блокиран е проектът за единна система за проверка на съдебния статус
Блокиран е проектът за единна система за проверка на съдебния статус
96926
Блокиран е проектът за единна система за проверка на съдебния статус
  • Блокиран е проектът за единна система за проверка на съдебния статус
Блокиран е проектът за единната електронна система за проверка на съдебния статус. Системата предвиждаше свидетелствата за съдимост да могат да се издават навсякъде и на момента, дори и гражданинът да се намира извън района си на местожителство. Обществената поръчка по проекта обаче е обжалвана и от януари насам той е в застой.

От Министерството на правосъдието прогнозираха, че до средата на 2019 г. системата все пак трябва да заработи с граждани.
 
Подготвят предложения за опростяване на над 700 услуги за бизнеса

В момента в страната има 113 отделни бюра за съдимост със 113 отделни и несвързани бази данни. Това означава, че ако искате свидетелство за съдимост, трябва или да отидете в района си по местожителство, или да чакате от друго бюро да изисква справка от съответния районен съд. По план новата система трябва да обедини всичко в една обща база данни и подобни справки да стават на момента, т.е. и свидетелствата да се издават веднага и навсякъде, обясни Любов Бончева - координатор на проекта.
 
"Това означава, че всеки гражданин може да получи свидетелство за съдимост в момента на подаване на заявлението си във всяко едно от 113-те бюро за съдимост, които съществуват към всеки един Районен съд в България, независимо от местожителството си. За разлика от настоящия момент, когато трябваше гражданинът да отиде по местожителство да извади свидетелството за съдимост или да чака съответния служител да извърши справка", поясни Бончева.  
 
Администрациите злоупотребяват със сроковете за различни услуги

От Правосъдното министерство обещават системата да заработи с граждани от средата на 2019 г. Проектът в момента обаче е блокиран. На 2 януари обществената поръчка за избор на изпълнител е обжалвана и оттогава е в застой, като не се знае кога Върховният административен съд ще се произнесе.
 
В края на миналата година чрез законови промени държавната администрация бе задължена да не изисква хартиено свидетелство за съдимост от гражданите, а да проверява сама данните в регистрите, обясни преди време Красимир Божанов от дирекция "Модернизация на администрацията". "Става дума само за случаи, в които то се изисква от администрацията, а не от частни лица, които примерно когато наемат работник му изискват свидетелство за съдимост. Държавата не стига дотам да налага такива стандарти на частния сектор", уточни Божанов.
 
Оказа се обаче, че въпреки че изискването е в сила от началото на годината, администрациите и до днес масово продължават да изискват хартиено свидетелство от гражданите и да събират държавна такса.