/ БГНЕС, архив
Кога електронният билет ще замени хартиения в столичния транспорт?
95304
Кога електронният билет ще замени хартиения в столичния транспорт?
  • Кога електронният билет ще замени хартиения в столичния транспорт?
Системата за електронно таксуване в столичния градски транспорт няма да е готова за началото на 2019-а година. Това става ясно дни, след като отново беше спряна процедурата по избор на изпълнител заради обжалване от страна на кандидати. Пред Дарик директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров заяви, че всяка една жалба забавя работата по създаването на тикет системата. Според него обжалването  е с цел фирмите да печелят още време за своите проекти.

Столичани ще пътуват с хартиен билет поне още две години, за електронен - има време

В края на 2016-а година местната власт в София обяви, че до две години праща хартиения билет в историята. Първоначално въвеждането на тикет системата щеше да струва 20 млн. лева.
С рокадите в ЦГМ  обаче стойността скочи на 88 млн. лева. Обяснението беше, че проектът е съвсем различен и ще заработи в началото на 2019-а година. През лятото дружеството пусна обществена поръчка за избор на изпълнител, която бързо беше спряна заради жалби на кандидати.

В началото на този месец от „Центъра за градска мобилност” направиха втори опит, но и той се оказа неуспешен, защото процедурата отново е спряна заради жалби. На практика това забавя и въвеждането на дигитално таксуване за общественото пътуване в София, стана ясно от думите на шефа на ЦГМ Христиан Петров. "Те имат около 18 месеца за изграждане на системата и всяка жалба избутва с поне месец напред времео за изграждането", обясни Петров.

Заради поредна жалба София отново е далеч от електронния билет

На въпрос дали това означава, че първоначалното обещание за началото на 2019 година е невъзможно да бъде спазено, Петров отговори: "Това, което ви казахме, е колко време е нужно. Но като има забавяне с месец от обжалване, тогава се мести и срокът за самото изграждане на системата", каза шефът на ЦГМ.

Когато поръчката отново бъде пусната, кандидатите ще имат само пет дни да подадат своите документи. Досега ЦГМ даваше максималното време по закон – 60 дни.