/ DarikNews.bg
Искането на синдиката ще бъде изпратено още днес до финансовия министър
КНСБ настоява за 8 - 8,5 млн. лева, за да стане възможно заплатите на всички медицински специалисти в сектор "Детско и ученическо здравеопазване" да стигнат поне 900 лева. Това заяви днес на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Искането на синдиката ще бъде изпратено още днес до финансовия министър.

В сектора са заети около 11 000 медицински специалисти.

Според данните на КНСБ към момента в 26 общини в цялата страна в сектора на детските кухни и яслени групи, както и в 31 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата, заплатите са между 900 лева до 1000 лева.

Лошата новина е, че в 40 общини в детски ясли, детски кухни и яслени групи, както и в 65 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата, основните заплати са все още между 610 и 700 лева, отбеляза Димитров. Близо 2000 от единайсетте хиляди, заети в сектора, работят в Софийска община, където най-накрая е договорен ръст на заплатите до достигане на 900 лева, като скокът е съществен, тъй като заплатите са били 636 лева, посочи Димитров.

Гешев подписа Меморандум за разбирателство и сътрудничество с КНСБ

На 15 март Министерството на финансите трябва да определи единните разходни стандарти за 2021 година. Сега е важно да се дадат реалистични единни разходни стандарти и тези 8,5 млн. да бъдат разпределени през конкретно увеличение на единните разходни стандарти, посочи лидерът на КНСБ.

От КНСБ заявиха, че работещите в системата застаряват, много от тях са навършили години за пенсия. В същото време няма пари за допълнителното обезщетение в размер на 6 работни заплати при пенсиониране, а с КТД е договорено и обезщетение от седем заплати за сектора. Това е следващата стъпка, за която ще настояваме, обявиха от КНСБ.

От синдиката искат и промяна в две наредби за дейността на детските ясли и кухни, както и за здравните кабинети в детските градини и училищата.

Иска се и промяна в наредбата за здравните кабинети, която казва, че когато има 800 деца в едно училище и 60 деца в детска градина, може да има един зает медицински специалист, което според Конфедерацията е непостижимо в малките общини. Затова от КНСБ искат намаляване на заложения брой на децата.

По отношение на безсрочните протести на новосформирания синдикат на медицинските специалисти, Пламен Димитров заяви, че е зад всеки, който протестира за увеличение на заплатите, стига да не бъде партийно употребяван. "Винаги ще сме за увеличение на заплатите на медицинските специалисти, защото заплатите им са ниски", заяви той.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов коментира, че ако не бъдат изпълнени исканията за 8,5 млн. лева допълнително за медицинските специалисти в "Детско и ученическо здравеопазване", КНСБ също е готова на протести.