Търговци предлагат мускалчета-ментета със синтетични добавки вместо традиционния български продукт, символ на страната ни
Китайско вместо българско розово масло на пазара. Търговци предлагат мускалчета-ментета със синтетични добавки вместо традиционния български продукт, символ на страната ни.

Ритуалът „Розобер“ в градините на Дамасцена-под съпровода на народна музика

Екип на NOVA тръгна по следите на фалшификатите и им направи лабораторни тестове. Според държавния стандарт, в момента българското гюлово масло се добива от роза дамасцена чрез дестилация.

Лабораторни тестове обаче откриват фалшификати, които се добиват чрез синтетични добавки или вносни масла с подобен състав, но със значително по-ниски цена и качество. В търговската мрежа можем да открием и китайски или турски масла, които се предлагат като български.

За да се нарича българско розово масло един продукт той трябва да отговаря на всички изисквания, разписани в държавния стандарт, разказва един от най-опитните розопроизводители Марин Тодоров, който отглежда масиви в казанлъшкия край.

„Българското розово масло е световен еталон за качество - съчетанието на роза дамасцена с климата и почвата в Розовата долина го правят едно от най-добрите розови масла”, казва той.

Розоберът у нас е под въпрос: Производителите искат по-добри изкупни цени (ВИДЕО)

„Последните години се забелязват много масла, които се дават за проби с неясен произход, внос от други страни, и се обявяват за продукт със съдържание на българско розово масло, което е некоректно”, коментира Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.

„Част от некоректните практики са с промяна на словореда като например „розово масло от България” или „продукт с българско розово масло” или всякакви други наименования, които не са тези по стандарта”, посочва той.
nova.bg