/ БГНЕС
Правосъдният министър Данаил Кирилов категорично отхвърли обвинението на шефа на ВКС Лозан Панов, че за нарушенията по заснемането на рап клипа в Съдебната палата е виновна нейната охрана.

Главна дирекция "Охрана" е към министъра на правосъдието. Данаил Кирилов обяви, че не е имал намерение да участва в заседанието на ВСС, но е размислил, защото се е възмутил от замесването му в скандала, както и от стоварването на вината върху охранителите, които били допуснали снимачния екип с реквизити на оръжие в Съдебната палата за снимки на саундтрака към "романтична комедия".

Кирилов укори Панов, че докладът от проверката на ВС е следвало да бъде качен на страницата на ВСС, за да се запознаят с него всички членове преди заседанието, а не на сайта на ВКС. "В този смисъл, не мисля, че поведението на Панов е било прилично. Не, нищо подобно, то само предизвиква у мен огорчение и особено удивление", заяви Кирилов.

"Не приемам обвинението и защитавам пред вас и авторитета на ГД "Охрана", като смятам, че те са си свършили работата и от охранителите не е зависело дали ще се внесе реквизит и какъв е текстът на песента", категоричен беше правосъдният министър. "Съдебната охрана не е страна по договора. Той е изпратен за изпълнение, на нас не ни е вменено да правим проверки. В член 17 се казва, че наемателят има право да фотографира, да размества мебели, да внася свои мебели и съоръжения, и да извършва своите действия за целите на филма без действия, които увреждат имуществото, цитира още документа Кирилов.

"При такава договореност, как ще възрази охранителят и как ще каже този предмет е обемен или този предмет е реквизит?!", удиви се Кирилов.  Служителят на ГД "Охрана" е проверил единственото внасянето и невнасянето на оръжие, добави министърът на правосъдието. Данаил Кирилов категорично възрази да бъде въвличан като трета страна в договорните отношения между продуцентската компания и ВКС. "Настоявам дебатът да си остане между вас, не ми преписвайте роля, каквато нямам, не ми преписвайте предложения, каквито не съм направил, нито думи, които не съм казал", обърна се към защитниците на Лозан Панов министърът.

Предстои ВСС да гласува за отнемането на правомощията на председателя на ВКС върху стопанисването на Съдебната палата. Предложението е да бъде поето от шефа на САС, като се чуха гласове и за някой от заместник-председателите на ВКС.