БСП Кирил Добрев Крум Зарков
БСП Кирил Добрев Крум Зарков / БГНЕС
Допирната точка между нас и Мая Манолова е желанието за промяна в София, а не предишната й партийна принадлежност, каза шефът на Предизборния щаб

На прага на новия политически сезон започваме поредица от интервюта с партийни лидери и политици от партиите, представени в парламента. Днес пред DarikNews.bg отговаря заместник-председателят на БСП и  шеф на Предизборния щаб Кирил Добрев в навечерието на първия от пленумите, на които партията ще одобрява кметски номинации. 

- В кондиция ли е БСП за кметските избори? И на коя формула ще заложи - на чисто партийни кандидати, или на независими, подкрепени от социалистическата партия?

Предизборните кампании за БСП не са свършвали. Срещите с нашите членове и симпатизанти, а и с граждани извън структурите ни, не са спирали. Това поддържа партията в кондиция. Местните избори са най-сложни, заради различните специфики по места. Едно е сигурно – кандидатите ни ще са хора, които са подготвени, отговарят на очакванията на гражданите и ако бъдат избрани, ще наложат нов стил на местно управление. В общините, където БСП има свои кметове и днес – продължаваме да стоим зад тях и да ги подкрепяме, защото са доказали във времето, че независимо колко е трудно да работиш като кмет на опозиционна партия, те намират начин и хората ги припознават. Очаквайте приятни изненади. На тези местни избори БСП вади едно изцяло ново поколение политици, които са готвени през последните 3-4 години.

- Безспорно големите градове са във фокуса на големите партии. За социалистите София от години е рубиконът, който не може да премине. Мая Манолова с вас ли е, или не?

Без още да има потвърждение, че Манолова ще се включи в предизборната надпревара, вече опонентите й показват, че я приемат за реална заплаха, а нападките им й дават изключителна популярност. Искам да подчертая, че допирната линия между нас и Мая Манолова са гражданите, които искат промяна в София, а не партийната й принадлежност преди да стане омбудсман. Най-важното е софиянци да имат алтернатива, която се занимава с истинските проблеми на столицата като качеството на въздуха, на ремонтите, проблемите с топлофикация, застрояването. Предизборната кампания започна с няколко фал старта за управляващите - ремонтите по "Графа", неудачното "разкрасяване" на столицата с паметници и пейки и продължава с тротинетките. Надявам се освен гоненето на атрактивност, все пак да има сериозен разговор за София, защото тя е емблема за всички българи. Изтъкването на спечелени областни градове е приятно занимание за партийните централи, за самочувстие, но политиката на БСП не дели хората на такива в големи и малки населени места. Просто не ни приляга.

До часове Мая Манолова ще обяви дали ще се кандидатира за кмет

- На какви компромиси сте готови, за да спечелите? Дали цената на победата ще включва безпринципни съюзи с тъй нареченото дясно?

Целите ни като ръководство са две - веднъж да спечелим, но от друга страна да не загубим образа си на партия, която има различно виждане за управлението на общините. За нас общината не е фирма, която организира нагласени обществени поръчки и разпределя ресурс на приближени бизнесмени. Фокусът ни е върху стандарта на живот на хората, а не върху механичното усвояване на средства за проекти, чиито ефект не се усеща от местното население. И какво от това като се качиш на почитната стълба с купена победа и след това не подобриш живота на хората там? Това е кратка слава, която се връща с отрицателен знак след време. Както историята показва избирателят прощава най-трудно грешките на БСП. Затова съветваме колегите ни по места, защото те са водещите на тези избори, внимателно да подбират партньорите си. През последните 3 години показахме, че няма да правим компромис на всяка цена, защото партията и самочувствието на нашите членове са много по-важни от каквото и да било. В момента всяко населено се нуждае от леви политики, защото неравенствата са големи.

- По места вече наблюдаваме дежурни вътрешнопартийни противоборства, като в Сливен и Ямбол. Как възнамерявате да ги превъзмогнете? От предишни избори помним, че именно врагът с партиен билет ви изиграва лошата шега обикновено, а не идеологическият опонент?

В момента на много места текат номинации в цялата страна. В някои от тях се прокрадват и лични амбиции, не мога да го скрия, а и е нормално за политиката. Тук идва ролята на ръководството, на Националния съвет да преценим дали предложеното ни за утвърждаване е най-доброто, дали отговаря на очакванията на избирателите. Това, на което държим, е кандидатът да бъде избираем и адекватен на очакванията на хората. Няма да ви лъжа, че понякога личното его надделява, идеите за миг изчезват и желанието да бъдеш кмет е по-силно от чувството за партия. Относно "врага с партиен билет", както се изразявате - вътрешнопартийната демокрация при нас има своите неудобства, но ограничаването й би било стъпка назад, която сегашното ръководство не смятаме да правим. Иначе тази фраза не съществува в моя речник. За такъв бях сочен от предишни ръководства, само защото съм изразявал различна от тяхната позиция.

- Какво показват вътрешните социологически проучвания, които сте поръчали - къде имате най-големи шансове?

Да се ангажирам с прогнози два месеца преди изборите в тази динамична обстановка ще бъде признак на било политическо високомерие. Позволете ми да запазя за себе си информацията, но мога да кажа, че ще има неприятни изненади за управляващите и то в областни градове.

- Как ще се справи БСП с безпаричието след орязването на субсидиите? Заговори се за съкращения на партийния апарат, за намаляване на заплати на "Позитано" 20, включително и в партийната телевизия?

Не се безпокойте, ще се оправим. Ние в БСП знаем и 2, и 200, за разлика от управляващите. По-големият въпрос е колко е "демократично" да спреш финансирането на опозицията. Това е поредното доказателство, че БСП е единствената пречка пред спокойството на управляващите. Тезите на разни анализатори, че видите ли БСП не е алтернатива, не е опозиция, просто увиснаха. Ако си беззъба опозиция, тогава защо ни спират? Ако бяхме послушни, щяха да си ни "поддържат". И понеже футболната тематика е актуална, затова ще ви дам пример - това е като да решиш един мач служебно чрез съдията. В крайна сметка обаче се вижда, че публиката остава недоволна.

- Ще успеете ли да постигнете примирие с вътрешната опозиция поне до изборите, или да очакваме още ръкопашен бой на пленума на 3 септември, вече за кметските номинации?

Винаги може да се стигне до разбирателство, ако се водим от принципи, а не от лични мотиви. Досега не съм присъствал на нито един принципен спор с така наречената вътрешна опозиция. Моето убеждение е, че диалогът никога не е закъснял и е нужен на всички нива, стига да ни води общата кауза и общата цел – победа на местните избори.

- Развръзката от вота калкулира ли оставката на лидера, включително и Вашата при евентуална загуба?

Развръзката от вота калкулира много по-важни неща от един или друг пост. Като например ще продължат ли да съществуват феодални общини, в които гражданите са крепостни селяни и са принудени да гласуват не според волята си. Ще продължат ли да се крадат европейски средства и да се правят безсмислени проекти. Моята основна задача като шеф на щаба е да се разбие монополът на ГЕРБ в местната власт.

 - За миналите избори напуснахте НС. Този път ще останете ли в пленарна зала и отчитате ли бойкота като грешка?

Причината да напуснем парламента бяха недопустимите промени в Изборния кодекс. Най-голямото постижение на демокрацията за всички времена е възможността да правиш свободен избор. Смятам, че с това си поведение защитихме правото на всеки. Истината е, че дългото отсъствие напрегна и нас, и създаде впечатление, че БСП отсъства от политическия живот. Взехме си поуките.

- Кое ще бъде победа за БСП на този вот?

Като шеф на щаба си поставям постижими цели. Тръгваме от доста задни стартови позиции. Към днешна дата имаме около 800 съветници и по-малко от 40 кмета. Удвояване броя на кметовете и 1200 съветници, означава връщане на позициите на БСП в местната власт.

- На много места сте заедно с АБВ. Това знак ли е за едно по-дълготрайно коалиционно взаимоотношение с ревизия на миналото?

Винаги съм вярвал, че обединението на левите сили трябва да започне отдолу-нагоре. Какво значение има, ако лидерите демонстрират единство, а електоратът е разединен. И АБВ, и БСП и другите леви формации имаме този шанс на тези избори, ако успеем да преодолеем личните си интереси и амбиции, и поставим общия успех на първо място. Изборите ще бъдат тест за това дали сме узрели да вървим заедно.