Казусът „Величко Адамов” криел нелицеприятни истини за почти всички институции
Казусът „Величко Адамов” криел нелицеприятни истини за почти всички институции / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Казусът „Величко Адамов” криел нелицеприятни истини за почти всички институции
80660
Казусът „Величко Адамов” криел нелицеприятни истини за почти всички институции
  • Казусът „Величко Адамов” криел нелицеприятни истини за почти всички институции

Ако се стигне до дъното на явлението „Адамов", може да открият много нелицеприятни истини за почти всички институции в държавата. Коментарът е на адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с плагиатството. В ефира на Дарик той определи като нереалистични изказаните вчера от просветния министър очаквания изборът на нов ректор на Стопанската академия в Свищов да бъде проведен максимално бързо.

„Има обективни причини - в момента тече кандидат-студентска кампания, няма как да се изберат представители на студентите в Общото събрание, а дори и сега да се подпише заповед за неговото свикване, то може да бъде проведено най-рано след два месеца", поясни Калин Костов и допълни:

„Много е важно да се стигне до дъното на явлението „Адамов". Аз съм сигурен, че това дъно все още не е достигнато. То има параметри и измерения в най-различни обществени области. Явлението „Адамов" е истината за нашия преход през последните 25 години за едни невъобразими симбиози на „бизнес", на "наука". Не забравяйте, че явлението „Адамов" се появи на обществения небосклон с името на неговия най-известен докторант - Красьо Черния".

По думите му лобизмът е именно това, което свързва магистрати, политици, университетски преподаватели.

„Така че има много уроци още, които трябва да получим от това, което се случва в Свищов. Разнищвайки кълбото докрай, ще открием много нелицеприятни истини за почти всички институции в държавата, защото за да се стигне до този момент, някой някъде си е затварял очите, а това затваряне на очите едва ли е безвъзмездно",допълни Калин Костов.

„Ще прехвърля топката в полето на прокуратурата, като искам задочен дебат с главния прокурор Сотир Цацаров. Искам да го попитам как така едно дело от преди 8 години, което беше взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура, беше размотавано из институциите и прехвърли 5 или 6 наблюдаващи прокурори в продължение на 5-6 години, преди да бъде прекратено от прокурор Боряна Бецова, за която френският посланик попита каква ябълка е. Как така в това дело изплуват фирмите и името на Красьо Черния, а се оказва, че няма данни за извършено престъпление?! Ще съдействам на всички компетентни органи, които искат да стигнат до дъното на явлението „Адамов", защото в обществото ще остане лошия вкус, че просто отстраняваме един солидно наял човек, но не търсим отговорност", допълни още адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с плагиатството.