Като пожарникар Борисов гасил много пожари като този на Витоша
Като пожарникар Борисов гасил много пожари като този на Витоша / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Като пожарникар Борисов гасил много пожари като този на Витоша
54911
Като пожарникар Борисов гасил много пожари като този на Витоша
  • Като пожарникар Борисов гасил много пожари като този на Витоша

Израелски самолет трябваше да се включи в опитите да бъде изгасен бушуващият трети ден пожар на Витоша. Това съобщиха по обед от правителствената пресслужба. Оттам уточниха, че премиерът Бойко Борисов вече е приел предложението за помощ от колегата си Бенямин Нетаняху, но след часове стана ясно, че страната ни го отказва.

По-рано през деня министър-председателят коментира, че пожарът в местността "Бистришко бранище" е сред най-рисковите видове пожари. Самият той призна, че като пожарникар е гасил много такива. Борисов пожела да благодари на всички доброволци, включили се в потушаването на огъня, както и на пилотите на трите хеликоптера, участващи в акцията по овладяването на пламъците.

Премиерът каза: "Първо изключително благодаря на всички доброволци. Не заради това, че е толкова ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари с огромен опит, а заради това, че те са съпричастни и толкова много хора искат да помогнат за погасяването на пожара. Жалко е, че заради пожар, но това показва една много силна гражданска позиция. Това са много ангажирани хора и изключително много им благодаря".

За особеностите на пожара на Витоша Борисов обясни: "Понеже аз съм гасил много горски пожари - това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, и могат да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш в такава ситуация. Това е тежък пожар. Малък, в малка площ, но много непристъпен. Затова ние всеки доброволец, в екипи с останалите, го вкарваме нагоре, за да могат да помагат и в същото време да им се оцени трудът".