Ако вирусът изчезне до месец, няма да има големи последици за икономиката, заяви министърът
Банковата система в момента е изключително стабилна и не е засегната от коронавируса. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в извънредното студио на NOVA “COVID-19”: ЗАЕДНО СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА.

„Българските банки направиха стрестестовете и ги минаха. За момента банковата система не е уязвима, тя е изключително гъвкава и ще намери правилния начин”, каза министърът.

Според него БНБ ясно е показала, че следи нещата.

„Моля законодателната власт да не взима решения за промени в банковото законодателство, защото това може да доведе, без съответните анализи, до тежки последици”, каза министърът.

Караниколов с важна информация за дезинфектантите по аптеките

Относно спекулата в цените, Караниколов заяви, че има около 130 продукта, които са жизненоважни за населението.

„Следим цените и на едро, и на дребно. От днес има предложение да се сложи таван. Притеснявам се, че ако го сложим, всички ще отидат на максималната цена и след няколко дни ще се събудим с много по-скъпи стоки”, коментира Караниколов. По думите му предложението е държавата да следи тези основни стоки и да има механизъм, който да използва, ако цените се повишат спекулативно.

Що се отнася до туризма, Караниколов обясни, че дори и да се дадат пари за този сектор, той не може да работи в момента.

„Министерството на туризма подготвя кризисна стратегия”, заяви Караниколов. Той информира, че се преговаря да бъдат пренасочени средства от еврофондовете, които не са изразходвани.

Сачева: Всеки, който иска да е полезен, може да помогне на свой възрастен съсед (ВИДЕО)

Министърът на икономиката беше категоричен, че ако вирусът отмине до месец, няма да има толкова големи щети.

"Ако коронавирусът изчезне до месец, няма да има толкова големи последици за икономиката, изключвам два сектора - туризма, въздушния транспорт", поясни Караниколов.

"Знаете, че миналата година България постигна рекорд в износа, българските фирми работеха за износ. Затварянето на тези големи компании, например в автомобилния сектор, ще има последици за нас", добави той.

"Ако вирусът изчезне за един месец, това ще се настигне, ще има спад, но ще се достигне", подчерта Караниколов.
NOVA