/ БГНЕС
Една от мерките на правителството е да се подпомогнат фирмите в затруднено положение
"Съвсем скоро няма да има проблем с дезинфектантите по аптеките". В това увери икономическият министър Емил Караниколов на изслушване в парламента в сряда, съобщава БГНЕС.

"Покрай кризата с коронавируса българската държава успя да се мобилизира. Бизнесът и науката започнаха да си говорят и да работят, без да питат къде са парите. Хотелиерството, ресторантьорството и дистрибуцията са отраслите в най-тежко състояние в момента у нас", коментира още той.

След дълги спорове: Мерките за извънредното положение минаха на първо четене

Една от мерките на правителството е да се подпомогнат фирмите в затруднено положение. Такива компании ще могат да подадат заявления и държавата да ги подпомага като плаща 60% от възнагражденията на служители те им в продължение на три месеца. Останалите 40% ще се плащат от работодателите.

„Основната цел от тази мярка е да запазим хората в производството и да не се стига до масови съкращения. Желанието ни е в социалната система да влизат приходи“, обясни министърът.

Към момента не виждаме да има тежест към българската банкова система“, отчете още министърът.

Тази криза направи така, че българската държава да се мобилизира. Бизнесът и науката започнаха да си говорят без да казват откъде пари“, смята Караниколов.