/ Министерство на отбраната
„Процесът на преодоляване на некомплекта в армията не е еднократно действие. В последните години се очертават добри тенденции и аз се надявам следващите министри да ги продължат“.

Това каза пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от Министерство на отбраната. "Днес е един щастлив ден за мен, защото е видно, че усилията на политическото и военното ръководството на Министерството на отбраната дават резултати.

Каракачанов: Българският народ винаги е обичал своята армия

Военните формирования от 61-а бригада бяха с един от най-високите проценти некомплект в Сухопътните войски. И ако през 2017 г., когато станах министър на отбраната имаше по-малко на брой кандидати от обявените места, към 2020 г. за едно място кандидатстват близо четири човека", каза министър Каракачанов.

Като пример за добрите тенденции той посочи военнослужещите, които днес положиха клетва - от 250 кандидати, които са преминали лекарска комисия и са определени като годни за военна служба, след конкурса са избрани 151. „Това означава, че имаме много повече кандидати, отколкото места“, подчерта министър Каракачанов.

„Днес клетва положиха момчета и момичета, които са на възраст основно между 20 и 25 години. Въпреки че с промяна в закона дадохме възможност на военна служба да постъпват хора до 40-годишна възраст, на практика военната професия става привлекателна и за младото поколение, а не само за поколението, което имаше досег с армията“, поясни министърът на отбраната

Той подчерта, че кампанията "Бъди войник" е дала своите резултати и припомни, че са положени много усилия да се повишат възнагражденията на военнослужещите. „Четири поредни години заплатите на военнослужещите се повишават с около 10 процента. Това не е достатъчно. Професията, която тези млади момчета и момичета днес поемат, е трудна, отговорна и достойна.“

На въпрос на журналисти за личното му участие в клипа на кампанията „Бъди войник“ той заяви: „Министърът на отбраната не е само едно политическо назначение в някакво министерство.

Той има своите задължения да бъде част от армията, да живее с нейните проблеми и да се опитва да ги решава“. Министър Каракачанов поясни, че заради пандемията част от планираните събития от кампанията не можаха да се проведат.

„Концентрирахме се в реклама чрез медиите с част от парите, които бяха спестени след като спряхме да представяме професията по места“, добави министър Каракачанов.