Министър Красимир Каракачанов
Министър Красимир Каракачанов / Дарик радио
Вицепремиерът по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов свиква кръгла маса за Концепцията за интеграция на ромите, съобщиха от пресцентъра на партията.
 
Дискусията ще започне в 14:00 ч. в Гранитната зала на Министерски съвет.
 
Каракачанов е поканил общественици, интелектуалци и представители на гражданското общество, за да чуе тяхната позиция за мерките, които държавата трябва да предприеме за справяне с проблема с маргинализираните цигански общности.
 
След предварителна съгласувателна процедура с министерствата, вицепремиерът иска да чуе и хората, които формират обществените нагласи и имат своята професионална ангажираност и тежест в областите, в които работят и са лидери на мнение. На разговора са поканени професори, академици, интелектуалци, артисти, представители на НПО-та, журналисти и граждани.
 
Преди два месеца Красимир Каракачанов представи пред обществото Концепция за промени в политиката за интеграция на ромския етнос в България и мерките за реализацията им. Тогава той заяви, че ако концепцията не се реализира, ВМРО няма място в управлението на държавата.
 
От ВМРО посочват, че депутатите от партията са направили първите законодателни инициативи за интегриране на концепцията в законодателството и са предложили промени, които да обвържат изплащането на социални помощи с ограмотяване, повишаване на трудовата квалификация и социализацията.
 
По места общинските съветници и кметове на ВМРО са направили нужните стъпки за описване на незаконните постройки и започване на процедура за премахване на гетата, отбелязват от пресцентъра.