Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Предложението ни е първият ден от болничните да не се заплаща, но парламентът ще решава, подчерта пред журналисти в Плевен вицепремиерът Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Той потвърди предложението първият ден от болничните да не се заплаща - изключенията да касаят родители, чийто деца са болни, или трудова злополука и катастрофа. Каракачанов се аргументира с факта, че "статистиката за миналата година показва, че 30 процента от болничните за месец април са в този ден, който свързва Великден със събота и неделя. Същото е и за 4 май, който свързва празниците около Първи май и Гергьовден". Вицепремиерът се мотивира с още една статистика. През 2013 г. са издадени за цялата година болнични за 8 милиона и 300-400 хил. работни дни, а през 2018 година - 18 млн. 200 хил. работни дни.

Каракачанов: Паметникът гледа към земите, за които е воювал Вазов (СНИМКИ)


"Има достатъчно празници, в които може да се почива, но някои вероятно злоупотребяват с това, че вземат болнични точно в междинните дни между празника и почивните дни, за да могат да си удължават почивката, но това го плаща някой, а някой друг им върши работата. Не наказваме никой, а просто подсказваме, че така не може. И когато и лекарите и другите - едните издават, другите се възползват - все пак да се замислят за това, че не можеш да искаш да работиш като в Албания, а да получаваш заплата като в Германия. Би трябвало да има малко от малко съзнание. Когато съзнанието го нямаш, трябва да се култивира, да се възпитава", е убеден Каракачанов.

ГЕРБ и Патриотите взаимно се сочат за автори на идеята за орязването на болничния

Той подчерта, че е сигурно, че минималната пенсия става 250 лева, че детските градини стават безплатни за хора с нисък и среден доход, т.е. под 1200 лева на месец, че три поредни години ще се отделят по 70 милиона лева за изграждане на детски градини в страната. За болничните - парламентът ще решава, уточни вицепремиерът.
БТА