/ DarikNews.bg
Недоволството на парламентарните екипи на медиите бе уважено от председателя на Народното събрание. От днес те вече имат шанс за достъп до депутатите.

Още една зона ще бъде отворена за журналистите в Народното събрание - репортерите ще бъдат допуснати до т. нар. Клуб на народния представител. След месец пък представителите на медиите ще имат възможност за контакт с депутатите и в бюфета.

клуб журналисти НС
DarikNews.bg, Василия Пейчева


Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева определи това като първа стъпка, след като от началото на новия политически сезон и местенето на парламента в сградата на бившия Партиен дом заваляха оплаквания от журналистите, че нямат свободен достъп до депутатите. Бяха внесени и две подписки, за да бъдат допуснати репортерите до народните представители, както бе в старата сграда на Народното събрание.

Караянчева обеща, че депутатите ще слизат в Клуба на народния представител, който вече ще е достъпен за журналистите.

"Уважаеми журналисти, както знаете залата е проектирана 2007 г. и до края на август няма постъпили съображения, мнения или нещо, което да касае нейното строителство, движението на журналисти, на администрацията. Само че, откакто се настанихме тук от 2 септември, досега има две петиции, изпратени от вас. Идеята на това разпределение не е била в никакъв случай да се ограничи достъпът на журналистите.

Очевидно обаче контактите ви с народните представители през пиарите на парламентарните групи, както аз призовах народните представители да бъдат отзивчиви, явно този контакт не се получава. Последното, което може да искаме е да пострада качеството на вашата работа.  От днес ще отворим турникета, който е в помещението над нас, където се води като клуб на народните представители, за да може да имате достъп и до тази зона.", каза на брифинг за медиите председателката на Народното събрание.

клуб журналисти НС
DarikNews.bg, Василия Пейчева


Репортерите обаче искат да бъдат в близост до стаите на парламентарните групи, за да могат да вършат работата си.

"Нека да направим първо тази стъпка. Да видим дали ще се подобри комуникацията", настоя Караянчева.
 

клуб журналисти НС
DarikNews.bg, Василия Пейчева

клуб журналисти НС
DarikNews.bg, Василия Пейчева


От старта на новия политически сезон парламентарните репортери са отделени в стая на първия етаж, далеч от пленарната зала, което доведе до недоволството на журналистите, а Караянчева многократно призова колегите си да бъдат отзивчиви и да се уговарят интервюта през пиарите на парламентарните групи.

Наред с ограничения достъп, работата на репортерите често се затруднява и от технически проблеми. Случва се телевизорите, на които журналистите гледат заседанията, да губят звук и картина.

клуб журналисти НС
DarikNews.bg, Василия Пейчева

клуб журналисти НС
DarikNews.bg, Василия Пейчева