Калфин: Демонополизация на Здравната каса – най-рано през 2010 г.
Калфин: Демонополизация на Здравната каса – най-рано през 2010 г. / снимка: Sofia Photo Agency
За увеличение на здравните вноски с 2 процента от средата на тази година без да се нарушава сегашното разпределение на осигурителната тежест са се разбрали експертите от работната група, която бе сформирана от управляващата коалиция на семинара в Хисар. Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин след заседание на ПГ на „Коалиция за България”.

По думите на Калфин пълна демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса може да се осъществи най-рано през 2010 година, тъй като ако това се случи по-рано, би довело до риск за финансовата стабилност на здравната система. През преходния период до пълната демонополизация обаче ще се въведат допълнително здравно-осигурителни фондове, които ще поемат доплащане на здравните услуги, покривани от Здравната каса и ще функционират успоредно с нея. Тяхното стартиране вероятно ще започне от януари догодина. Едва след като те се утвърдят и спечелят доверието на гражданите, ще се пристъпи към пълната демонополизация на Касата.

Болниците пък в бъдещата здравна карта на страната ще бъдат задължени да сключват договори с всички здравни фондове, за да имат право на избор пациентите и да се избегне принципа на феодализация. Не се уточнява обаче дали пациентите ще бъдат принудени да изберат фонда, с който е сключил преди това договор техният личен лекар.

Работната група със съучастието на БСП, НДСВ и ДПС ще вземе окончателното си решение по финансирането на здравната система в близките седмици, съобщи още Ивайло Калфин. Обсъжда се и отпадането на потребителската такса за джипи в размер на 2,20 лв. от 1 януари догодина.