/ БГНЕС
Както казахме и на колегите от „Има такъв народ“, отиваме при нашите органи. Знаете, три партии сме и тези решения се взимат наистина демократично, така че на този етап не мога да отговоря на въпроса ще подкрепим ли третия мандат за съставяне на правителство.

Това заяви Божидар Божанов от ПП-ДБ след срещата с ИТН.

На въпроса кога се очаква това решението да бъде взето, Божанов уточни, че въпреки, че има летни отпуски, колективните органи допускат онлайн участия, така че „в кратки срокове ще ги съберем“.

Представители на партия "Има такъв народ" се срещнаха в петък представители на "Продължаваме промяната-Демократична България" в НС, като не присъства нито един от лидерите в коалицията.

итн ппдб
БГНЕС

Тошко Йорданов заяви, че външнополитическата ориентация на "Възраждане" не съвпада нито с тази на ИТН, нито с тази на ПП-ДБ. 

итн ппдб
БГНЕС

"Нашата кампания беше около това не просто управление без Пеевски, а да демонтираме модела на завладяната държава", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ. Той допълни, че са дошли на срещата, за да чуят приоритетите на ИТН.

Срещата започна с представяне на приоритетите от страна на Има такъв народ, които заявиха, че първият от тях е съдебната реформа.

Надежда Йорданова
от ПП-ДБ оправи въпрос по отношение на съдебната система към ИТН. "Вие приемате ли като политическа цел, че трябва да се работи за ограничаване на правомощията на главния прокурор и създаване на гаранции за съдийска независимост чрез състав на ВСС", попита тя.

„Обсъдихме част от секторите. Разговорът беше конструктивен. Имаме донякъде припокриване, по детайлите може би имаме някакво разминаване. Ще запознаем с цялата тази информация нашите колективни органи и ще ви информираме“, каза след консултациите Божанов.

Попитан за неговото лично мнение – трябва или не трябва да има правителство с третия мандат, той отговори: „Моето мнение в момента би повлияло по някакъв начин на нашите колективни органи. Те действително взимат решения след много сериозни обсъждания, така че нека изчакаме.“

По-рано в петък ИТН се срещна с "Възраждане". По-късно стана ясно, че партията на Костадино не подкрепя правителство с третия мандат.  "Не може да участваме в кабинет, в който участват ГЕРБ и ДПС", каза лидерът на партията Костадин Костадинов след срещата. 

Преди дни ИТН изпрати официалните си покани към останалите парламентарни групи в 50-ото Народно събрание за срещи за реализиране на третия мандат.

Във вторник бе проведен първият кръг от преговори с т.нар. нечленуващи в групи народни представители, с двете групи от несъществуващата вече "Величие" - депутатите около Николай Марков и депутатите около Ивелин Михайлов

В четвъртък „Има такъв народ“ се срещна с парламентарната група на БСП. Те намериха сходства и общи виждания с реализацията на третия мандат за съставяне на кабинет.

В сряда ИТН се срещна с Джевдет Чакъров и групата независими депутати от ДПС. На срещата те заявиха, че приоритетите им се припокриват с тези на ИТН, но шансовете за кабинет са минимални. Групата на ДПС с председател Делян Пеевски вече отказаха да отидат на среща.

В събота предстои среща с ГЕРБ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня