/ БГНЕС
По повод Деня на храбростта и празника на Българската армия в София са организирани редица тържества. Честването на 6-ти май ще започне с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, след което ще продължи с традиционния военен парад.

военен парад
БГНЕС

Отбелязването на Деня на храбростта и празника на Българската армия ще започне в 09:00 ч. с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим.
 
В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, както и висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическият корпус и военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата по повод празника ще бъдат заместник-министърът на отбраната на Република Македония Беким Максути и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Македония генерал-лейтанант Методия Величковски.

военен парад
БГНЕС

Денят на храбростта ще бъде отбелязан и с традиционния военен парад.
 
По повод 140-годишнината от създаването на Българската армия в парада ще участват над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили.

Н
а шествието ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

военен парад
БГНЕС

Парадът ще започне в 10:00 ч. на Площад "Княз Александър I Батенберг" в София. Командващ парада ще е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
По традиция шествието ще бъде открито от вертолет „Ми-17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България.
 
По време на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

военен парад
БГНЕС

Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили. За първи път в шествието ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония.
 
След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

На шествието ще бъдат представени и различни типове бойна техника, на въоръжение в Българската армия.

военен парад
БГНЕС