От 7 часа днес българите гласуват на избори 2 в 1 за депутати и евродепутати. Гласуването ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21 часа, ако пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели.

Избори 2 в 1: България решава кой да изпрати в Народното събрание и Европейския парламент

Вижте как и за какво гласуваха политиците в изборния ден.

enlightenedСлужебният министър-председател Димитър Главчев упражни правото си на глас в 8.45 часа сутринта. В неговата секция имаше опашка, заради която той се забави с гласуването. Премиерът избра да гласува на машина.

БТА

"Гласувах за по-добра България и за политици, които спазват законите и Конституцията на страната, да поставят обществените интереси над личните", заяви той. Главчев изрази надежда да има редовно правителство и парламент с пълен мандат. Гласувах политиците  да са почтени и да работят в интересите на хората", посочи той.

enlightenedПравото си на глас упражни и председателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той също гласува с машина.

"На парламентарните избори гласувах за мнозинство за нормална европейска България, да се продължат реформите и да не се връща назад и на Изток", заяви Иванов. 

БГНЕС

Той призова хората да гласуват, тъй като днес се произнася народът, за да не оставя "България на самотек".

enlightenedПочетният председател на ДПС Ахмед Доган също спази традицията да е от ранно гласуващите политически лидери и упражни правото си на вот в 07:50.

БГНЕС

Той избра да гласува с хартиени бюлетини, но не направи коментар пред медиите.

enlightenedИ председателят на ДПС Делян Пеевски упражни правото си на глас в ранните часове на деня. Той гласува с хартиена бюлетина.

БТА

"Време е да направим стабилно правителство. Хората заслужават ново начало", посочи Пеевски.

enlightenedИвайло Вълчев от ИТН също даде своя глас на изборите 2 в 1.

БТА

"Държавата трябва да спре да се лашка на това влакче на ужасите в поредни избори. Надявам се, че във вътрешен план хората ще посочат тези, които ще донесат разбирателство", заяви той. 

enlightenedПредседателят на "Възраждане" Костадин Костадинов упражни правото си на глас на изборите 2 в 1 малко след 10:00 часа. Той гласува с машина.

БТА

"Очаквам победа за България. Аз гласувах за свободата и за правото на избор. Излезте и гласувайте, ако не искате някой друг да определя съдбата ви. Ако дойде мандатът при нас, ще предложим правителство, заяви Костадинов. 

enlightened"Гласувах за мирна, просперираща и стабилна България в сигурна Европа", каза пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която гласува във Видин.

"Гласувах за децата на Видин и на България. За прекъсване на онази безумна изборна спирала, в която се намираме в момента. И най-вече гласувах за отбора на знаещите и можещите", допълни Кирова и уточни, че те трябва да поемат държавата и да вдъхнат малко спокойствие у всички български граждани.

enlightenedПравото си на глас упражни и кандидатът за депутат на "Синя България" Петър Москов. Той избра да гласува с машина.

NOVA

"Гласувах за надежда за различно бъдеще. Да се отървем от това безвремие и тази безнадеждност", заяви Москов.

enlightenedСъпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков също упражни правото си на глас.

БТА

"Гласувах, за да не предадем надеждата, че България може да бъде справедлива европейска държава. Моят страх е, че има голям риск от купен и корпоративен вот. Ако българите не излязат да гласуват, рискът е, че бъдещето на нашата родина може да бъде решено вместо тях. Или ще върнем България назад, където сенчести фигури разполагаха държавата като бащиния, или ще продължим пътя напред, където бавно, но сигурно ставаме една нормална държава", посочи Петков.

enlightenedЛидерът на БСП Корнелия Нинова също отиде до урните, за да упражни правото си на глас.

"Имаше много хора от всякакви възрасти в моята секция. Гласувах за мир и социална справедливост, за край на сглобките, за ред и стабилност, сигурност за всеки български път, а за Европа - българските интереси да са на първо място", изтъкна Нинова.

Корнелия Нинова
БГНЕС

"България има нужда от стабилност, надявам се да има разум и кабинет", посочи тя. "За да има успешно и стабилно правителство, трябва да е експертно и надпартийно", посочи още тя.

enlightened"Гласувам за една по-добра България, която стои достойно в Европа", каза столичният кмет Васил Терзиев след като упражни правото си на глас. Той гласува електронно в секция в "Младост" I.

БГНЕС

"Надявам се след изборите да има стабилност, защото от липсата на стабилност губим всички. Нашият подход винаги е бил да работим с всички и на местно ниво, и на ниво държава", допълни още  Терзиев в отговор на въпрос дали софиянци усещат липсата на редовно правителство.

enlightened"Гласувах за това хората да не избират още от същото", заяви кандидатът за евродепутат Ваня Григорова. "Надявам се най-сетне да обърнем внимание на това, че трябва да се полагат усилия да има мир в нашата страна", посочи тя.

Солидарна България

Европа я бутаме към война, която не е наша. Войнолюбците вземат превес, добави Григорова.

enlightened"Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България", каза след като упражни правото си на глас в Дулово председателят на ДПС д-р Джевдет Чакъров.

БТА

Той изрази надежда, че суверенът ще избере най-доброто бъдеще за страната ни.

enlightenedЛидерът на СДС Румен Христов гласува в Монтана.

БТА

"Гласувах за едно стабилно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство и то да управлява България поне четири години. Стабилно мнозинство, което обаче не само да е стабилно, но и да работи за ползата на българските граждани. Да няма скоро избори, защото се измориха и избирателите, и ние, и България да тръгне по европейския си път.  По отношение на евроизборите – гласувах за едни достойни хора, които да представляват България в Европейския съюз", заяви той.

enlightenedПравото си на глас упражни вицепрезидентът Илияна Йотова. "Гласувах да няма повече унизителен сглобки. Днес гласувах преди всичко за хората", заяви тя. 

БТА

Запитана дали е оптимист за съставянето на бъдещо правителство Йотова посочи: "Не съм оптимист, че бъде сформирано правителство, но се надявам, че разумът ще победи".

enlightenedЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува с хартиени бюлетини за националните и европейските избори.

"Гласувах да се спре този кеш в последните 4 години и да продължим обещанията си. Това очакват хората от нас. И разбира се, нещо стабилно, за да може България да се върне там, където ѝ мястото", посочи той.

БТА

"Днес е много важно българите гласуват от всички партии, за да има, ако се прави нещо, да има легитимност. Не виждам как ще се състави правителство. Математика в случая няма", изтъкна още лидерът на ГЕРБ.

enlightenedНикола Минчев от ПП упражни правото си на глас на изборите 2 в 1. "Гласувах за модерна, просперираща България в обединена Европа. Такава България си представям аз, такава Европа си представям и така направих своя избор", заяви той.

БГНЕС

"С машина гласувах, както винаги го правя, откакто е въведено машинното гласуване. Не е никакъв проблем, сигурно е, бързо е, удобно е", каза Минчев и добави, че при машинното гласуване няма вариант за недействителни бюлетини. 

enlightenedПравото си на глас упражни бившият премиер Николай Денков. Гласувах за това България да бъде управлявана от можещи и знаещи хора, а не от бандити, които крадат от нашето бъдеще като си купуват гласове и правят партийни назначения на всички ключови позиции по всички ведомства. На този кръстопът се намираме днес и аз избирам първото, заяви акад. Денков от „Продължаваме промяната“. 

"Трябва да видим резултатите и тогава можем да говорим за бъдещо правителство, но компромиси по отношение на принципите си няма да правим", категоричен е Денков по отношение на възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС.

enlightenedДържавният глава Румен Радев избра да гласува с машина.

"Нека не забравяме, че гражданската активност не се изчерпва само с отиването пред урните. Това означава гражданите да помнят какво са обещавали политиците и дали са го изпълнявали. Тогава ще спрем да ходим толкова често на избори", заяви президентът Румен Радев и подчерта, че се надява българските партии са си научили урока.

БГНЕС

"Българските политици, макар и по трудния начин, дано са научили тежкия урок да поставят обществените интереси пред своите и тези на партията. Това е гаранция за стабилно управление. Отказът от защита на националния интерес води неизбежно до личностна и партийна делегитимация", посочи още президентът.

enlightened"Гласувах за България. За това злобата и завистта да не унищожат България". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, след като упражни правото си на вот в Хасково. 

БТА

Василев уточни, че е пуснал бюлетини и за изборите за Народно събрание, и за Европейски парламент.

На въпрос той отговори, че е използвал машината при вота, защото така няма как гласът му да бъде обявен за невалиден.

enlightened"Гласувах като всеки пък затова да се развива държавата и в частност град Хасково". Това заяви Делян Добрев.

Булфото

Той гласува след 13 часа в избирателна секция в СУ "Св. Паисий Хилендарски". Той избра да гласува с хартиена бюлетина.

enlightened „Гласувах, за да може Добрич да има силно представителство в Народното събрание и Европейския парламент. Трябва да спрем поредицата от избори, да направим опит да съставим стабилно правителство и България да продължи европейския си път на развитие“. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 8 МИР-Добрич Деница Сачева, след като упражни правото си на глас в СУ „П.Р. Славейков“ в областния град.

enlightenedГласувах за суверенитета на България, да не ни управляват от посолствата, да има разумни политици, за които българският национален интерес стои над всичко и над всякакви измислени каузи като евроатлантизъм или други държави.

Това заяви пред журналисти лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който упражни правото си на глас в най-воеводската част на София - столичната ул. „Пиротска”, където освен централата на партията му се намира и избирателната секция, в която той пусна бюлетина заедно със семейството си.

enlightenedДнес е ден, който може да определи бъдещето на много хора. Всъщност, бъдещето на всички нас. И ти трябва да решиш. Това написа във Facebook профила си лидерът на ИТН Слави Трифонов.

„Искаш ли да участваш, или не? Обективно погледнато зависи от теб. Такъв е животът и в такава ситуация се намираме. Така че, най-добре да излезеш и да отидеш да направиш необходимото. Тоест, да излезеш, да отидеш и да гласуваш. Не за някой друг, а за себе си и за хората, които обичаш и на които държишТолкова е просто“, допълни той.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

По темата