Днес в сградата на Министерството на електронното управление  изтеглиха номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата на случаен принцип бе публично и се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление.

Преди близо четири месеца отново проведохме тази процедура по тегленото на номерата на машините за гласуване, които ще минат през процеса на удостоверяване, посочи Мундров. Той изрази надежда, че следващото подобно събитие ще бъде след не по-малко от четири години, защото България има нужда от редовно и стабилно правителство. Служебният кабинет изпълнява задълженията си съвестно, като основен наш приоритет е провеждането на честни, демократични и прозрачни избори, подчерта служебният министър. 

БТА


Както и предния път, като министър на електронното управление, пряко ще наблюдавам работата на екипите в министерството и гарантирам, че от наша страна целият процес, който е в компетенциите на министерството, ще бъде прозрачен, в интерес на гражданите и в съответствие със законите на държавата, увери министър Мундров. Той уточни, че процесът на удостоверяване е съвместен, като отговорностите са разпределени в четири екипа.

На събитието бяха поканени представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание, като ще е открито и за медиите.

Публичното теглене е с цел да се гарантира прозрачността на процеса и е част от мерките на служебния кабинет за осигуряване на честни и демократични избори в страната.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА