/ iStock/Getty Images
Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява продивоградова защита с ракетен способ на територията на България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и с. Тъжа, а със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България, съобщиха от Агенцията.

Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна и предава данните на заинтересованите институции. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви и бързоразвиващи се метеорологични процеси, които на много места водят до силни градушки.

На 28 май в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки, посочват от агенцията.

"ИАБГ е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, за съжаление не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера са паднали обилни дъждове със силна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини. Всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за попаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник 30 май 2022 г.", допълват от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.
БГНЕС