Изселници в Турция искат оставката на Доган, чакат отлив от гласове за ДПС

Изселници в Турция искат оставката на Доган, чакат отлив от гласове за ДПС
Изселници в Турция искат оставката на Доган, чакат отлив от гласове за ДПС / снимка: Sofia Photo Agency
Изселници в Турция искат оставката на Доган, чакат отлив от гласове за ДПС
38731
Изселници в Турция искат оставката на Доган, чакат отлив от гласове за ДПС
  • Изселници в Турция искат оставката на Доган, чакат отлив от гласове за ДПС

В декларация представители на българските изселници в Турция - членове на Централния съвет на ДПС, искат оставката на лидера на движението Ахмед Доган и на хората в ръководството с агентурно минало. Това потвърди в интервю за Дарик представителят на партията в Турция Енвер Хатипоглу.

В петък Хотипоглу беше един от чутиримата членове на съвета, които единствени гласуваха срещу изключването на Касим Дал от Движението за права и свободи. Още в средата на януари, когато Дал подаде оставка, обвинявайки Ахмед Доган за състоянието на партията, изселниците в Турция заявиха, че постъпката на дългогодишният зам.-председател е „червена светлина” за ДПС и чакат отговора на лидера.

Енвер Хатипоугли припомни, че както сам е казал пред Дарик преди месец, „изселниците в Турция ще изберат правилната страна”. „Както казах и в петък на Централния съвет е абсолютна лъжа това, което казват за Касим Дал - както го обрисуват като човек предател и човек с амбиции за лидерския пост”, коментира Хатиопоглу.

По думите му хората в Турция, 90% от изселниците, въобще не познавали Ахмед Доган. „Той нито веднъж не е идвал, не се е срещал с тях, а особено по-младите познават Доган чрез Касим Дал, чрез мен и моите приятели в организацията в Турция. Защото ние обяснявахме на хората защо трябва да подкрепят ДПС - голяма лъжа е, че хората подкрепят партията заради лидера”, заяви още Енвер Хатипоглу.

Не огорчен, срам ме е от решението на Централния съвет. На заседанието казахме, че след 25 години трябва в ДПС, която се е зародила от сълзите и мъките на хората, да порицаем Държавна сигурност. Казах, че незабавно, щом изключваме Касим Дал за такъв грях, и те да напусна - да включат това в  декларацията на Бахри Юмер. Те защитиха хората с досиета. Възмутени сме! Дадох им декларацията, защото в голямата си част, 90% от изселническите организации са против досиетата.Това означава ли искане за оставка и на лидера Ахмед Доган?

На първо място лидерът Доган. Не може човек, за когото хората гласуват, вярвайки, че той е човекът, който ги защитава, и да не се появява в парламента, да не работи и да не слуша техните проблеми.

Според Енвер Хатипоглу с гласуването в петък Централният съвет е дал зелена светлина на ДС. Запитан дали очаква и той да бъде изключен от партията, след като е защитил Касим Дал, представителят на ДПС в Турция каза: „Ние им казахме истината, че ДПС вече е излязла от релсите, че ДПС не може да бъде скривалище за ДС и те трябва да напуснат. Ако ме изключат - тяхното решение ще покаже, че сме на правилен път. Но как ще ме изключват, когато зад мен има 87 000 гласа”. Той прогнозира, че за съжаление след последните събития ще има отлив в подкрепата за ДПС не само в Турция, но и от гласоподавателите в България.

Цялото интервю с Енвер Хатипоглу ще чуете в програмата на Дарик в понеделник.