арест
арест / Снимка: Дарик, архив
Състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение „Домашен арест“ на издирван от девет години турски гражданин като член на терористична организация, съобщиха от съда.
 
Мярката е със срок до 40 дни, а издирваният ще я търпи в хотел, в който е отседнал по време на почивката си във Варна. Окръжната прокуратура във Варна настояваше за най-тежката мярка за процесуална принуда.
 
44-годишният мъж Мехмед Я., който притежава и германска лична карта, е издирван с червена бюлетина на Интерпол - Анкара. Установен е и е задържан на 2 септември тази година на Летище Варна, тъй като се е отклонил от правосъдието на Турция и се е укрил.
 
Във Варна задържаха турчин, издирван за тероризъм

Спрямо Мехмед Я. има валидна заповед за арест, издадена още през 2005 г. от Висшия криминален съд в Адана. Той е осъден като член на терористичната организация ПКК/Конгра на 6 години и 3 месеца лишаване от свобода, от които не е изтърпял 3 години, 7 месеца и 23 дни. Престъпната му дейност се е изразявала в подпомагане и работа с терористи от провинциалните крила на организацията, създаване на комитет като младежка асоциация на ПКК в университета Косатепе, както и в набиране на терористи. Бил е инструктор в организацията и е събирал финансови средства от името на ПКК.
 
Турските власти имат намерението да поискат екстрадиция на лицето. Престъпленията, за които Мехмед Я. е получил ефективна присъда, са наказуеми и по българските закони.
 
Определението на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.
 
БГНЕС