Изцяло обновено родилно отделение ще заработи до седмица в „Шейново”
Изцяло обновено родилно отделение ще заработи до седмица в „Шейново” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изцяло обновено родилно отделение ще заработи до седмица в столичната Втора АГ болница „Шейново". Пет от залите в здравното заведение ще отворят врати с напълно обновена апаратура. Процесът на раждане в общинската болница вече ще може да се наблюдава от монитори в специално помещение и при нужда, веднага ще се реагира. Според АГ специалистите, пък родилните легла, които са закупени, били по-модерни от тези в частните университетски болници в Германия.

Отделението е оборудвано с най-модерната апаратура, която може да се купи в Европа, твърди един от най-добрите специалисти по акушерство и гинекология, както и директор на болницата, д-р Румен Велев. Той уточнява, че залите са пригодени по такъв начин, че след раждането майката и бебето да остават заедно.

„На практика никакъв компромис с оборудването не сме направили. Всичко най-добро е купено. Има акушерски стол, на който става раждането; специален детски кът, на който бебенцето прекарва първите два часа; това са тези специални шкафове, в които съхраняваме всички медикаменти и консумативи, които са ни нужни за раждането - системи за кислород, вакуум, всичко нужно за реанимация. Не сме се надхвърлили и не сме купили прекалено скъпи неща, купили сме неща, които ще ни бъдат полезни дълго време", обясни д-р Велев.

От началото на годината в „Шейново" са проплакали 1000 бебета, информира още директорът на болницата, и допълни, че през 2014-а са отчетени 2100 раждания.

„Това, с което много се гордеем, е, че започнахме да се грижим и да отглеждаме деца с по-ниско тегло, недоносените деца. Вече с тегло от порядъка на 1500 г, 1800 г, което е много голям успех. В момента имаме три бебета на апарат, които са с тегло 1800-2000 г и се борим сериозно за подобряване на състоянието им. Защото тези бебета изискват много ресурс", допълни специалистът.

АГ отделението е обновено с 800 000 лв., осигурени от приватизационния фонд на столичната община.