Избраха със скандал членовете на ВСС
Избраха със скандал членовете на ВСС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Опозицията остава без представител във Висшия съдебен съвет, а управляващото мнозинство попълни 11-членната парламентарна квота в новия постоянно действащ съвет.

ОДС гласуваха „против” предложените от мнозинството имена, а ДСБ, БНС и „Атака” не участваха в гласуването, в което не се включи и председателят на правната комисия Янаки Стоилов.

Опозицията и Янаки Стоилов поискаха предложените от управляващата коалиция имена да бъдат гласувани по отделно, а не анблок, както беше оформено проекторешението на мнозинството. Председателят на правната комисия в Народното събрание препоръча ВСС и бъдещият инспекторат да направят проверка, за да се уверят, че някои от предложените имена не са нарушавали своите професионални задължения. Ако парламентът не даде убедителни доказателства, че неговият избор не отстъпва на магистратския, това може да разколебае хората, от които се очакват реформите в съдебната система, посочи Стоилов. Той не пожела да говори с имена.

От ДСБ, ОДС и „Атака” определиха днешното гласуване като поредния политически фарс, мимикрия, че нещо ще се случи със съдебната система.

Сред по-любопитните имена, предложени от мнозинството за членове на Висшия съдебен съвет, са тези на: Костадинка Наумова – шеф Фирмено отделение на СГС, Иван Димов – председател на Сливенски окръжен съд, Мая Кипринска – шеф на следствието в Благоевград и адвокат Георги Гатев.

Правосъдният министър Миглена Тачева не пожела да коментира съмненията в професионалната репутация на някои от новите членове. Каза, че познава някои от тях, с някои е работила, а с биографиите на останалите се е запознала днес.