/ БГНЕС
Създаваме работна група, с която ще търсим най-добрите решения за взаимодействие между търговските вериги и производителите. Това е национално отговорното поведение. В нея ще бъдат поканени за участие представители на бизнеса от различни сектори, големите хранителни вериги, Министерството на икономиката и индустрията, Комисията за защита на конкуренцията и други държавни институции. Тя ще се ръководи от заместник-министърa на земеделието Момчил Неков. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на среща с браншовите организации - растениевъдство, животновъдство, храни и търговските вериги, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. 

Аграрният министър посочи, че очаква до няколко седмици да имаме конкретни идеи за законодателни промени, които да защитят интересите както на производителите, така и на търговските вериги. Той коментира, че най-важно е да се намерят най-добрите работещи решения. По думите му нормално и целесъобразно е държавата да спомогне за намиране на баланса. 

Световната банка прогнозира най-силната ценова криза от 70-те години

Иван Иванов коментира, че е важно да създадем стабилност и да защитим българските потребители. Той допълни още, че цените на основните продукти са се повишили, което се отразява и на покупателната способност на хората. През втората половина от годината ще бъдат отпуснати значителни средства за подпомагане на фермерите, надяваме се, че това ще е в подкрепа на производителите и тяхната стока ще достига по-лесно до потребителите, уточни министърът. 

Според заместник-министър Момчил Неков е нужно да се увеличат родните продукти на щандовете на веригите, което да става чрез пазарни механизми. Той допълни, че важна цел е да възстановим българския вкус и да го върнем на масата на потребителите. Неков припомни, че в новата Обща селскостопанска политика държавното съфинансиране ще е 60%, като ще следим средствата да стигнат по най-правилния начин до фермерите. 

100 лева в магазина – какво можехме да си купим преди 1 година и какво сега (ВИДЕО)

В рамките на дискусията представителите на бранша поставиха въпроса за намаляване на ДДС на храните, което според тях е необходима мярка в този момент. Министър Иванов акцентира, че той и министерството подкрепят идеята. Той информира, че ще се настоява затова и при подготовката на актуализацията на бюджета, което се очаква да стане през май, като допълни, че по информация на Министерството на финансите вече се правят анализи в тази посока. 

Тема на дискусията бяха и доставките на газ. Представителите на бизнеса посочиха, че за тях е много важно да имат сигурност и апелираха Министерството на земеделието да ги защитава. Министърът информира, че доставките на газ ще бъдат ритмични и държавата взема всички необходими мерки, за да гарантира това. 

Бизнесът постави някои въпроси относно търговските взаимоотношения между производителите и веригите. Част от темите, на които според тях трябва да се обърне внимание са надценката на стоките, насърчаване на достъпа на малките фермери до веригите и сключване на договори за реализиране на продукцията, което ще насърчи производството.
БТА