/ DarikNews.bg
Главният прокурор Иван Гешев ще изготви и представи пред парламента доклад за дейността на прокуратурата за времето, в което той ръководи държавното обвинение.

Предложението за това дойде в сряда от парламентарната група на „БСП за България“, а днес депутатите го одобриха единодушно със 179 гласа „за“, само 1 „против“ и без „въздържал се“.

Атакуваха Гешев със стар фейк, ДАНС го опроверга

„В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения. Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и на изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния ни кодекс“, аргументира предложението депутатът от левицата Крум Зарков.

Според него с действията си Гешев е допринесъл за общественото недоволство, а те са се превърнали в един от поводите за продължаващите протести, в които граждани настояват и за неговата оставка.

Гешев: Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт

„Този разговор е важен за цялото ни общество сега“, подкрепи го колегата му Антон Кутев.

С малки редакционни поправки управляващите също подкрепиха проектът на решението.

Очаква се докладът на прокуратурата пред Народното събрание да бъде представен наесен, в началото на новия парламентарен сезон, тъй като депутатите излизат във ваканция от началото на август, а вече се появи информация, че главният прокурор Иван Гешев е излязъл в отпуска.
БГНЕС