Ива Митева
Ива Митева / БТА
Ива Митева каза пред журналисти, че ще бъде внесен проектът на решение за насрочване на президентските избори на 14 ноември. Тя посочи, че ако днес бъде внесен проектът на решение, ще предложи да бъде точка първа за утре, съобщава "Фокус".

"Очаквам колегите днес да го внесат в деловодството проекта на решение. Надявам се утре да бъде прието. Въпросът е на решение и на гласове. Виждате какво става в пленарна зала. Коя от двете дати ще се приеме - е въпрос на гласуване", каза още Ива Митева. По думите й след големия дебат сутринта е ясно, че на 7 ноември няма как да бъдат едните избори. "Повечето парламентарни групи са обединени около датата 14 ноември", каза още Митева. 

Политическите сили в парламента коментираха кога да бъдат президентските избори и дали да са "2 в 1" с парламентарните.

"Ако изборите са "2 в 1", ще се наложи закупуване на нови машини", допълни още Митева.

Заместник-председателят на "Има такъв народ" Филип Станев коментира, че за тях по-добрият и по-логичен вариант е изборите да са "2 в 1". Първо ще спести едни огромни пари, държавни, и второ предполага една по-голяма избирателна активност, т.е. по-голяма тежест на вота на гражданите, допълни той. Станев коментира, че за тях не е важно на коя дата ще са президентските избори - 7-ми или 14-ти.

Председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че предлагат президентските избори да са на 7 ноември, за да има достатъчно време и за балотаж и да не е последната възможна дата, съгласно Конституцията - 21 ноември. Никоя от другите парламентарни групи не го възприема, в такъв случай мнозинството решава, ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори, добави тя. Атанасова заяви, че държат изборите - президентски и извънредни парламентарни да са на една и съща дата, иначе много би паднала избирателната активност особено на фона на поредната COVID вълна. Според нея средствата за закупуване на още над 2400 машини също не са за подценяване, но вероятно ще е по-евтино от три поредни недели да се провеждат избори.

Заместник-председателят на "БСП за България" Георги Свиленски посочи, че предложението на левицата е президентските избори да бъдат на 7 ноември - първи тур, и на 14-ти - втори, за да няма конституционен проблем. Той обясни, че има спор от кой момент Конституцията казва, че трябва да има двуседмичен срок - дали от провеждането на избора или произнасянето на ЦИК. Може би за избирателите е по-добре изборите да са " 2 в 1", защото три седмици да ходиш на избори няма да е удобно, но в крайна сметка, каквото реши президентът, смята Свиленски.

Председателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че сама по себе си за тях датата няма значение и не може да каже, че имат предпочитания по този въпрос.

Заместник-председателят на ДПС Халил Летифов коментира, че по-скоро гледат към датата 14 ноември, предвид и представеното миналата седмица и от "Сиела Норма" и от ЦИК, за да има повече време за организация на изборите. Дали ще бъдат "2 в 1" след решението на НС остава в правомощията на президентската институция, която ще определи и датата за предстоящите вече почти сигурни предсрочни парламентарни избори, допълни той.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментираха, че и двете дати ги устройват. При всички случаи датата 7 ноември започва да става невъзможна с оглед на работата на НС и предстоящите няколко задачи - основно бюджета и още няколко закона, засягащи съдебната реформа, които искаме да приемем. Така че по-вероятната и по-възможната става 14-ти, обясни Румен Йончев. Честно казано, за нашата ПГ това няма особено значение, всяка една дата е добра, стига да има време за съдържателна и смислена кампания, допълни той. Според него дали изборите ще са "2 в 1" или поотделно също няма особено значение.