Гроздан Караджов
Гроздан Караджов / БТА
"Има такъв народ" излезе с остра декларация от парламентарната трибуна по повод това, че се навършват 100 дни от управлението на кабинета "Денков-Габриел".

„Уви, при антикорупционното управление на „Продължаваме промяната“ (ПП) с корупция се борим, но само на думи. Резултатът от тримесечното ви управление в сектора на пътищата е ясен – хаос и корупция“, заяви депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) и бивш регионален министър Гроздан Караджов в декларация от парламентарната трибуна.

"Както е казал един мъдър човек: „Лицемерието не е труден занаят, там всеки негодник е специалист“, посочи Караджов. Тази сентенция най-добре описва действията, както на партията, която уж ни обеща промяна, така и на министрите, които са излъчени от нея, и това се вижда най-добре в областта на пътищата и на регионалното развитие", допълни Караджов.

Той отбеляза, че преди една година тази партия „яростно громеше пътната мафия“ и големите фирми, които строяха и ремонтираха пътищата. "Днес същата тази партия и излъчените от нея хора в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) охотно дават нови и нови поръчки на същите тези фирми, при това не на каква да е, а на двойна цена", коментира Караджов и даде като пример последните приключени поръчки за основен ремонт на участъци по първокласните пътища в Бургаска област.

По думите му вместо 72 млн. лева общо за два участъка, сега ще платим 140 млн. лв. без ДДС.

"Преди една година ПП обяви всички ин хаус договори за незаконни и настояваше за тяхното прекратяване, имаше дори обвинения за изнесени със сакове и куфари пари, имаше арести и претърсвания", каза още Гроздан Караджов. Само че, по думите му, днес това е забравено и сега не само не смятат да ги развалят, но и искат тяхната индексация с още 30%. „Уви, колеги, при антикорупционното управление на „Продължаваме промяната“ ще се борим с корупцията, но само на думи“, коментира той. 

Преди година и половина ПП се възмущаваше от оставения в пътните ремонти и поддържането хаос, днес обаче ПП е тази, която забърка там още по-големия хаос, коментира Караджов.

Той посочи, че са отменени старите процедури за текущ ремонт и поддръжка (ТРП), но отменителните решения са масово обжалвани от засегнатите фирми в Комисията за защита на конкуренцията и в съда, а новото ръководство на АПИ е обявило нови процедури за ТРП, без да си дава сметка, че това е нарушение на закона, защото съдът още не се е произнесъл по оспорванията.

"И се връщаме в ситуацията, в която бяхме преди година и половина, това, което заварихме – отменени стари процедури и липса на пълноценни договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Пълен хаос“, каза Караджов. 

Той коментира, че днес ПП пуска поръчки със скандални изисквания, които елиминират каквато и да е конкуренция и създават предпоставки за корупция. По думите му в новите поръчки рязко са завишени изискванията към участниците.

„Колко са фирмите, които удовлетворяват изискването за 70 млн. оборот? Същите осем бебета, които в момента сучат от скута на Кирил Петков“, заяви Караджов. Тези фирми си бяха и преди абонирани за пътищата, защото са близки до властта и сега са абонирани за ПП, защото те упражняват властта, коментира той.  

Преди една година ПП подкрепи принципа, че който руши пътищата, трябва да плаща повече, посочи депутатът от ИТН. Днес същата тази ПП се преобърна на 180 градуса и вече иска, който руши най-много пътищата, той да плаща най-малко, защото МРРБ предлага тежките камиони и автобусите, които навъртат повече от шест хиляди км на месец по българските шосета, да плащат дължимите пътни такси с 50% отстъпка, отбеляза Караджов. При това промените трябва да влязат в сила със задна дата от 1 юли, въпреки че ЕК вече ни заплаши, че, ако го направим, по евродирективите ще ни бъдат наложени съответните наказания и всички ние ще платим за вашата корупция, допълни той.
 
Теодора Цанева/БТА