Искат прокуратурата да провери проекта за депо край Ябълково
Искат прокуратурата да провери проекта за депо край Ябълково / снимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да отмени издаденото на Община Димитровград разрешителното за изграждане на депо за твърди битови отпадъци в опасна близост до вододайната зона на Хасково, а прокуратурата да провери документите по проекта, иска Общински съвет - Хасково. Теренът край Ябълково, определен за сметище, е на 800 метра от кладенците на областния град и още пет населени места. Според кмета на Хасково е договорено край Ябълково да се депонира софийски боклук и зад проекта прозират икономически интереси.

Комплексно разрешително за изграждане на депо за твърди битови отпадъци край Ябълково, община Димитровград, получи в края на миналия месец. За разрешителното община Хасково и хората в селото, които от година протестират срещу проекта за сметище, научиха от медиите. На извънредна сесия Общинският съвет в Хасково единодушно гласува искане министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да отмени комплексното разрешително.

Според кмета на Хасково Георги Иванов, икономически интереси и споразумение между димитровградския кмет Стефан Димитров и Бойко Борисов край Ябълково да се депонира софийски боклук, са надделели над интересите на хасковлии при лансирането на проекта.

Против строежа на сметището на заседанието се обявиха представителите на всички политически сили в Общински съвет-Хасково. На сесията беше представена публикация, в която се посочва, че проведената миналата година обществена поръчка за строеж на депото край Ябълково е спечелена от фирма, в която съсобственик е бащата на димитровградския кмет.

След информацията за полученото разрешително в края на миналия месец в Ябълково стартира поредната подписка срещу проекта. Сметището ще бъде построено на около километър от крайните къщи на селото. Тогава в интервю за Дарик кметът на Димитровград Стефан Димитров категорично отрече информацията, че е договорено в Ябълково да се депонира софийски боклук.

Документите, в резултат, на които е издадено разрешителното ще бъдат внесени в прокуратурата заради риск питейната вода на 80 000 души да бъде замърсена. Разрешителното за изграждане на депото ще обжалва и ВиК-Хасково, обяви на сесията управителят на водното дружество Атанас Бързев.