Искат Николай Свинаров начело на комисията Куйович
Искат Николай Свинаров начело на комисията Куйович / cнимка: Sofia Photo Agency
Временната парламентарна комисия по аферата „Куйович” да бъде оглавена от председателя на вътрешната комисия в Народното събрание – Николай Свинаров, настояват депутатите от Българска нова демокрация, съобщи за Дарик радио председателят й Борислав Ралчев след края на заседание на групата край Пловдив

Депутатите от БНД изразяват тревогата си от неумението на министъра на вътрешните работи да овладее конфликтите между висши ръководители в повереното му ведомство. Според тях конфликти пряко влияят върху сигурността и спокойствието на българските граждани. Те се обявяват за обективност и контрол при създаването на парламентарна комисия, която да не се фокусира само около случая “Куйович”, а да задълбочи работата си по отношение на механизмите на МВР за справяне с подобни ситуации.

От БНД категорично не одобрява действията на правителството в създалата се предвидима зимна обстановка от началото на годината. Поради липсата на координация между отговорните институции хиляди български граждани бяха в изключително затруднено положение, посочват от групата.

„Имаме претенции към кабинета, кметовете и гражданите за несправянето със ситуацията”, отбеляза Ралчев. Те ще изчакат анализа на правителството и е възможно да поискат оставките на отговорните за кризата. На този етап от БНД не са получили покана от останалите сили в опозиция за разговори за искане на вот на недоверие към кабинета по тази тема. По време на заседанието е бил обсъден и въпросът за евентуалното създаване на партия “Българска нова демокрация”. Борислав Ралчев обясни, че той е бил обсъден работно и припомни, че се планира партията да се създаде през април или началото на май.