Исканията на БЛС могат да бъдат изпълнени през 2010 г.
Исканията на БЛС могат да бъдат изпълнени през 2010 г. / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Исканията на Българския лекарски съюз (БЛС) могат да бъдат изпълнени едва през 2010 година. Това каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски пред редовното заседание на Министерския съвет. По думите му месечни възнаграждения от по 1500 евро за лекарите и 800 евро за медицинските сестри са нереални.

От миналата година до средата на 2008 г. заплатите на медицинските сестри в България ще се увеличат общо с 60 процента, пресметна здравният министър и подчерта, че нямало друга европейска държава, която да повишава възнагражденията на медицинските си сестри дори с 20 процента.

Здравният министър представи справка за растежа на докторските заплати през последните две години. Данните обаче предизвикаха недоволство от страна на Лекарския съюз, тъй като възнагражденията реално не били високи.

Според Гайдарски лидерът на медицинските сестри проф. Станка Маркова нямала елементарни познания и настоявала за по-високо заплащане по направления, за които министърът не отговарял. „Протестиращите не търсят диалог, а конфронтация”, каза още Гайдарски.