/ БТА
"Важно е за мен какво ще бъде развитието на приетата в София декларация на срещата на НАТО във Вашингтон". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

На свое заседание в София Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация, която дава възможност на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

"Има много европейски гласове, които не са съгласни с приетото в София", смята Йотова.

Тя подчерта, че в края на юни месец се очаква ново заседание на Съвета на ЕС, на който отново ще се дискутира тази тема включително и финансовото обезпечаване. “Сигналите за състоянието на бюджета на Съюза никак не са добри, те ще определят и следващата финансова рамка на ЕС и пращането на помощите за Украйна”, уточни вицепрезидентът.

Относно възможността на срещата на НАТО във Вашингтон да бъде изпратен премиерът вместо държавния глава Илияна Йотова коментира, че президентът Румен Радев има лична покана за срещата.

"Добре е да се чуе позицията на президента, защото говори не само държавният глава, който има отговорност към гражданите и армията, но и говори гласът на разума и говори един генерал, който е и професионално повече подготвен от тези, които политиканстват с тази наистина тревожна тема", добави Илияна Йотова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС