Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президенството
Това е завещанието на тракийците, подчерта вицепрезидентът
„Тракийските ни деди ни завещаха да се борим всеки ден за справедливост, свобода и единение. Това послание трябва да предаваме на децата си.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства Съюза на тракийските дружества в България, който днес провежда своето отчетно-изборно събрание. От съюза заявиха своята подкрепа за втори мандат на президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова. Събранието беше открито с фотоизложба, посветена на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България.
 
Вицепрезидентът Йотова изтъкна широката и активна дейност на Съюза на тракийските дружества в цяла България, а и извън границите й. „Благодарение на вас тракийската съдба не е непрочетена страница от българската история. Знаем и помним кървавата орис на нашите братя тракийци, които не се сломиха нито за миг в отчаяната, но достойна битка за справедливост. Знаем и помним смелите подвизи на героите на Тракия. Учим се от техните уроци по родолюбие, вяра, сила и чест“, подчерта Илияна Йотова.
 

Илияна Йотова
пресцентър, Президенството


„Днес трябва да черпим от смелостта и чувството за справедливост, от свободолюбието и родолюбието на вашия патрон Капитан Петко войвода, от жаждата му за свободна, независима и единна България“, посочи Илияна Йотова и определи като знакова 2019 година, когато заедно със Съюза на тракийските дружества откриха паметник на героя на едноименния гранично-пропускателен пункт на българо-гръцката граница и в Борисовата градина в София.

Йотова: Повече светлина и несломима вяра за всеки
 
Вицепрезидентът за пореден път подчерта своята твърда увереност в каузата на тракийските дружества. „Няма да се уморя да настоявам за по-голяма подкрепа към вас от българската държава. Тракийските бежанци заслужават справедливост. Очевидно българското правителство се страхува да поставя този въпрос пред турските ни партньори, но президентът Радев и аз неизменно го поставяме при контактите си на всички нива“, заяви Илияна Йотова.
 
Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов удостои вицепрезидента с медал за приноса й към тракийската кауза и дейността на организацията.
 

Илияна Йотова
пресцентър, Президенството