Институционалната стабилност е първата задача на кабинета „Райков, смята социолог
Институционалната стабилност е първата задача на кабинета „Райков, смята социолог / снимка: БГНЕС, aрхив

Първата задача на служебното правителство трябва да е институционалната стабилност. В това бе категорична пред БНТ управляващият директор на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Според нея, не трябва да се допуска хаос в страната, трябва да има финансова стабилност с достатъчно ясни ангажименти по отношение и на икономическата стабилност, твърди принципи. Втората задача на служебното правителство, според Димитрова, е да се преодолее политическата криза чрез свободни демократични избори. "Много се говори за това. От институционална стабилност от възвръщането на доверието в институциите, следва до голяма степен реализацията на задачата свободни и демократични избори. България трябва да престане да бъде страната, в която като кажем честни, всеки да се сеща за думата избори", коментира Боряна Димитрова, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че третата задача на правителството са социалноикономическите проблеми. Като червен сигнал Димитрова посочи слабостта на този служебен кабинет в социалната област. "Искрено се надявам, че събитията ще ме опровергаят. Тук виждам обаче недостатъчна яснота какво следва да се направи. За мен червен сигнал при старта на правителството са социалните ангажименти", коментира директорът на "Алфа рисърч".

Тя заяви, че все пак правителството не е натоварено със свръхочаквания и това може би ще даде глътка въздух на служебния кабинет.