Илияна Вълчева: Има възможност за повишаване с 30% на заплатите във висшето образование
Илияна Вълчева: Има възможност за повишаване с 30% на заплатите във висшето образование / netinfo

Има възможност за повишаване с 30% на заплатите във висшето образование или да има ръст на заплатите от първи юли 2008 година като те достигнат между 700 и 900 лева, каза в предаването „Денят” на Дарик председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ Илияна Вълчева. Ето какво още каза тя за Дарик:

Нашите изчисления показват, че може да има ръст на заплатите, които към 1 юли 2008 година да са измерими от 700 до 900 лева като средна брутна работна заплата и безусловно ръстът, който е наистина от тези 17%-47%, бих искала да кажа, че най-голям е делът на висшите училища в групата – над 25% ръст на заплатите. Например университет „Асен Златаров”, който към момента е със средна заплата в рамките на 464 лева сега.

Колкото взима непедагогическият персонал в средното образование?

„С този ръст от 25% догодина колегите ще достигнат до този ръст около 700 лева брутна работна заплата. Има още 6 висши училища, които са с ниски доходи, защото аз тук освен да откроим БАН, където е катастрофално положението със заплатите на българските учени, във висшите училища също има седем висши училища, в които това също е проблем, но за щастие в бюджета те имат възможност да повишат с 30% своите средства, така че да имаме догонване на средната брутна работна заплата и по някакъв начин тя да е съизмерима с тази в средното образование”.